Tudod, hogyan kell szót fogadásra tanítani a picit? Így kezdd el!

A négyéves kisfiad folyton mást akar, mint te, és úgy tűnik, mindig ő az erősebb.

Ha megkéred valamire, amihez nincs kedve, ügyet sem vet rád.

Ha rászólsz, hogy ne csináljon valamit, hisztizni kezd.

„Egyszerűen reménykedjek abban, hogy majd kinövi?” – tűnődsz.

Hidd el, meg tudod tanítani a gyermekednek, hogy fogadjon szót. De mielőtt részletezzük, hogyan, nézzük meg, mi állhat a viselkedése hátterében.

MI AZ OKA?
Amikor a gyermeked még csecsemő volt, az volt a legfontosabb feladatod, hogy gondoskodj róla. Lested minden kívánságát. Alighogy elkezdett nyöszörögni, már ott is voltál, hogy megadd neki, amire szüksége van. Ez persze helyes és fontos is volt akkor, hiszen egy kisbabára állandóan oda kell figyelni.

Nem csoda, hogy a hosszú hónapok alatt a gyerek hozzászokik ehhez a bánásmódhoz, és úgy viselkedik, mintha ő lenne a ház ura, a szülei pedig a cselédek, akik csak a parancsait lesik. Aztán olyan kétéves korában rá kell ébrednie, hogy véget ért az ő kis egyeduralma. A szülei már nem hajtják végre az utasításait, hanem éppen ellenkezőleg, elvárják, hogy ő teljesítse az utasításaikat. Ez bizony megrázó lehet neki! Némelyik gyerekből ez hisztit vált ki, mások pedig próbálkoznak, hogy meddig mehetnek el.

Ebben a kritikus korban a szülőknek fel kell vállalniuk egy új szerepet: a tekintélyüknél fogva világossá kell tenniük, hogy mit várnak el a gyermeküktől. De mi a helyzet akkor, ha a gyermek nem fogadja el az irányítást, ahogyan azt a bevezetőben vázolt szituációban láttuk?

MIT TEHETSZ?
Élj a hatalmaddal. A gyermeked nem fog vezetőként tekinteni rád, ha azt látja, hogy nem veszed a kezedbe a vezetést. Ezért fontos, hogy ésszerű módon élj a hatalmaddal. Az utóbbi évtizedekben némelyik szakember  a „hatalom” szót negatív kicsengésűnek állította be. Az egyikük egyenesen etikátlannak és erkölcstelennek nevezte a szülői tekintélyt. Ha viszont a szülők lemondanak a hatalmukról, és engedékenyek, a gyerekeik összezavarodnak, el lesznek kényeztetve, és úgy érzik, hogy nekik mindent szabad. Így nem lesznek felkészülve arra, hogy megállják a helyüket az életben.

OSZD MEG másokkal is!