Tilos: hogyan tanítsuk meg rá a babát még totyogó korában?

Elsőre lehetetlen missziónak tűnhet, de nem szabad halogatni: avagy hogyan tanítsuk meg a gyereknek, mit szabad és mit nem!

A tiltás egy nagyon érzékeny dolog egy gyermek életében, ráadásul konfliktusokhoz vezethet közted és közte.

Ugyanis elsősorban te leszel a rossz szülő, aki nem enged meg semmit neki. Ezért érdmees nagyon óvatosan eljárni a tiltásokkal, és megtanulnod, mit és hogyan érdemes.

Nem szabad!

Amikor először hall ilyet, maga is meglepődik, hiszen korábban bármit megtehetett a saját határain belül.
Ösztöne arra hajtja, hogy fedezzen fel a világon mindent, mi pedig elkezdjük ebben korlátozni és persze emiatt egyre többet kerülünk szembe egymással.

 A sok tiltás ahhoz vezet, hogy a kisgyerek állandóan szembekerül veled, mindenért hisztiznie kell, mert másként nem tudja megnézni, felfedezni a dolgokat, te pedig ettől egyre feszültebb leszel, mert úgy érzed, állandóan fegyelmezned kell.

Erre van egy remek módszerünk, mégpedig az, hogy csoportosítsd 3 nagy kategóriába a dolgokat: veszélyes, felügyelettel megnézhető és kellemetlen, ha hozzányúl csoportokra.

1. Veszélyes (ezeket vagy tedd el biztonságos helyre pl. vegyszerek, zárd jól el, vagy ha nem lehet eltenni, pl. sütő a konyhában, fiókok, akkor tanítsd meg rá a kicsit, hogyan kell bánni vele, pl. a sütőhöz menj oda vele, fogd meg a kezét tedd a közelébe és mondd, hogy “meleg”)

2. Felügyelettel megnézhető Ezek olyan holmik, amik nem veszélyesek, csak kíváncsi rájuk a baba, és esetleg ő tehet kárt bennük. Ide tartoznak pl. a műszaki cikkek. 

Ezeket együtt nézzétek meg, mutasd meg hol kell megnyomni, hogyan kell kézbe venni, hogyan kell használni. A baba utánzás révén tanul. Ha megmutatod neki, hogyan működik a telefon, mi van a fűszeres szekrényben, akkor egyrészt kielégíti a kíváncsiságát és többet nem akarja már megnézni, másrészt legközelebb tudni fogja, hogy ezt hogyan kell használni.

3. Kellemetlen, ha hozzányúl Rossz, ha a baba folyton letekeri a WC-papírt vagy kipakolja az összes mütyürt a fiókból, de csak emiatt (kényelmi okokból) ezt nem szabad megtiltani neki. 

Ha nagyon bosszant, akkor ezeknek a dolgoknak egy részét elteheted általa nem elérhető helyre, hogy ne csináljon mindenhol rendetlenséget, másrészt már most elkezdheted megtanítani neki, hogy “amit kipakolsz, azt vissza is kell tenni”, vagy “ami kiborul, azt össze kell söpörni”. 

A totyogók számára a rendrakás éppen olyan jó játék, mint az összes többi, ha megkéred, szívesen résztvesz ő is benne és idővel leesik neki az is, amit ezzel tanítani akarsz, hogy “vállald a tetteidért a felelősséget”.

OSZD MEG másokkal is!