Terhesség: ezek a kevésbé ismert jelek!

Ezek is utalhatnak terhességre!

A terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó menstruáció első napjától számolnak. Ennek megfelelően a menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén). A terhességi tünetek jelentős része körülbelül 4 hetes terhességtől észlelhetőek, bár vannak olyanok is, melyek már hamarabb jelentkeznek. 

A legnyilvánvalóbb jel a havi vérzés elmaradása. Néhány esetben előfordulhat a menstruáció várható időpontjában kevés vérzés, ez azonban jellegében más, mint a normál menstruáció. Sokan beszámolnak enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről és a mellek érzékennyé válásáról.

Szagérzékenység

Ilyenkor jellemző a bizonyos szagokra való túlérzékenység. Ennek csökkentése érdekében ne főzz olyan ételeket, melyek intenzív illatúak, szellőztess gyakran, tartózkodj sokat a friss levegőn.

Gyomorégés

Főként a második és harmadik trimeszterre jellemző tünet, mely nem is annyira gyomorfájdalmat, hanem inkább égő érzést jelent a szegycsont és a torok közötti részen. Kiváltó oka ennek is a progeszteron hormon termelésében bekövetkező változás.

 A kellemetlenségek enyhíthetők, amennyiben nem fogyasztasz túl fűszeres ételeket, nem eszel közvetlenül lefekvés előtt, illetve ha némileg megemeled az ágymatracot a fejrészen. 

Viszketés

A viszketés szintén egy gyakori terhességi tünet, végigkísérheti az egész várandósságot, s leginkább a mellek és a has tájékán jelentkezik, ahol a bőr testünk növekedését követve jobban nyúlik. 

Nem várt allergiás tünetek

A szezonális allergiák, illetve az asztma nem várt tüneteket produkálhatnak a terhesség alatt. Míg egyesek arról panaszkodnak, hogy tüneteik felerősödnek, addig másoknál szinte megszűnnek a kellemetlen allergiás panaszok.

 Az asztmás kismamáknak továbbra is használniuk kell a gyógyszereiket, hiszen ha ők nem kapnak rendesen levegőt, a babának sem jut elég oxigén. 

OSZD MEG másokkal is!