Terhes vagy? Mégsem? Ez a 10 apró előjel elárulja, ha tényleg az vagy!

Érdemes a tested apró jeleit megfigyelni. Csak így lehetsz biztos a dolgodban!

1. Kimerültség, fáradtság

A fáradtság és kimerültség a terhesség azon korai jelei közé tartoznak, melyek már a fogantatás utáni első héten jelentkezhetnek. Hamarabb elálmosodsz, és nehezebb reggelente felkelni.

2. Fejfájás

A hormonok hirtelen változása okozhat gyakori fejfájást már a terhesség korai szakaszában is.

3. Gyakori vizelés

A hormonváltozás hatására gyakrabban kell pisilned, amit gyakran a felfázás jelének tekintenek. Ez a tünet a terhesség egészét végigkíséri, mivel a terhesség előrehaladtával a megnövekedett méh nyomást gyakorol a húgyhólyagra.

4. Vágy bizonyos ételek iránt, viszolygás más ételektől

Az a mai napig sem tisztázott pontosan, hogy mi okozza az émelygést, illetve a bizonyos ételektől való undorodást.  Főleg a terhesség későbbi szakaszában fordulhat elő bizonyos (esetenként szokatlan) ételek megkívánása.

5. Szagérzékenység

A terhesség korai tüneteihez tartozik, hogy az addig kedvelt szagok, illatok rosszullétet okoznak, és egyéb szagokra is sokkal érzékenyebbé válik a kismama. Mindezt a megnövekedett ösztrogénszinttel magyarázzák.

6. Szédülés, ájulás

A korai terhesség gyakori jele a szédülés, különösen, ha éhes vagy. Mindez a lecsökkent vércukorszintre vezethető vissza. Segít, ha gyakrabban eszel, hogy a vércukorszinted ne essen le. 

7. Hányinger, reggeli rosszullét

Ez az egyik legismertebb tünete a korai terhességnek. Egyeseknél már a fogantatás pillanatától jelentkezik, míg másoknál csak hetekkel később.

8. Megduzzadt, érzékeny mellek

A mellek megduzzadása, érzékenysége a fogantatás után 1-2 héttel jelentkezik. Ilyenkor a mellek fájdalmasan duzzadtak és/ vagy érintésre érzékenyek. Legszembetűnőbb mindez zuhanyzásnál, átöltözésnél, vagy az esti lefekvésnél, mikor próbálod magad kényelembe helyezni. Nemcsak a mellek, hanem a mellbimbó is érzékeny lehet.

9. Hátfájás

Ritkábban előforduló korai terhességi tünet a hát alsó részének fájdalma. Általánosan elmondható, hogy ez a terhesség egészét végigkíséri.

10. Az emésztőrendszer működése megváltozik

Bizonyos terhesség során termelődő hormonok hatására a simaizmok ellazulnak, csökken a belek perisztaltikus mozgása, emiatt pedig a béltartalom továbbítása. Ez az oka a terhesség alatt gyakran jelentkező székrekedésnek.

OSZD MEG másokkal is!