Tényleg veszélyes a macskatartás kisgyerek mellett?

A háziállatok tartása kisgyermek mellett mindig megosztó téma. Segítünk eligazodni.

A macskatartás eleve nem tisztázott sokak szerint, hogy mennyire káros a kisgyerekre nézve, ha egy házban tartjuk a családdal.

Ezen a téren közgondolkodás - beleértve a védőnők jelentős részét is - a középkor boszorkányüldözéseinek színvonalán áll. 

A macska veszélyt jelent, ha megkarmol vagy megharap (igen, pont annyira, mint amennyire egy karmolás vagy harapás veszélyes). 

Létezik egy potenciális veszély, hogy külső élősködőt (főleg bolhát) hoz be kintről, de ez tökéletesen megelőzhető a macska havonként egyszeri becseppentésével. 

Elvileg lehetséges, hogy gombás bőrfertőzést ad át az embernek, bár a fürdőhelyek, strandok, uszodák, és a gyermek szülei mellett ennek kockázatát szinte elhanyagolható nagyságúnak ítélem.

A féregfajokat a macska rendszerint pete formájában képes üríteni, amely a környezetében akár két évig is megőrizheti fertőzőképességét. 

Gyakorlati jelentőségét a gyermek homokozók védelmében látom, mert a macska ide is eláshatja, amit aztán szépen kilapátolnak a gyerekek. 

A macska a toxoplazmózis miatt a fő ellenség a tájékozatlanok körében.  

Viszont a saját étkezése előtt a macska érintése után kezet most, akkor még ezen időszak alatt sem tud megfertőződni, legalábbis a macskától. 

Mert a mosatlan epertől, paradicsomtól, füstölt kolbásztól, nem jól átsütött hamburgertől, valamint a nyersen elfogyasztott (ez utóbbit hazánkban jogszabály tiltja) macskától is fertőződhet.

 A veszélyek emlegetése mellett létezik ám egy másik oldal is, mégpedig az élő állat pozitív hatása a vele együtt élő gyerekre. 

OSZD MEG másokkal is!