Szülés és szexuális élet: minden, amit nem mondtak el!

A szüléssel kapcsolatban sok nőt tölt el félelem. Nem is feltétlenül arról van szó, hogy maga a szülés fájdalom frusztrálja őket, hanem az utána következő idő. 

A családalapítás jó esetben a szerelem kifejezése, vagyis erős köteléket feltételez a párok között. Ennek pedig szerves része a szexualitás is. így hát nem csoda, ha sokan felteszik maguknak a kérdést: vajon tág marad a hüvelyem a szülés után?

Mindenképpen tisztázni kell, hogy a hüvely rendeltetésszerűen működik a szülés közben, vagyis természetes, hogy képes akkorára tágulni, hogy egy 3-4 vagy akár 5 kilós baba is kiférjen rajta. Azt is tudni kell- és ez talán a választ is megadja a kérdésre – hogy a hüvely egy izmos falu képlet, igazából nagyrészt izomszövetből áll.

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ahhoz, hogy egy izom működése megfelelő legyen, tornáztatni kell, és a megfelelő tápanyagokkal kell ellátni. Az első részhez a Kegel, illetve a Kriston tornák kifejezetten hatékonyak. 

Az intimtornát azonban nem a szülés után kell elkezdeni (bár akkor is el lehet), hanem jóval előtte, akár már a baba tervezésétől! 

A rugalmasság fejlesztése, az edzés ugyanis szintén egy hosszabb folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Szerencsére az intimtorna bárhol és bármikor végezhető, mert kívülről nem látszik, mivel is foglalkozunk éppen.

A másik fontos kérdés a megfelelő tápanyagellátottság. A várandósság hatalmas kihívás a szervezetnek, vagyis ha nem megfelelő a tápanyagok bejuttatása a szervezetbe, akkor bizony a test nem fordít majd kellő „figyelmet” az izmok rugalmasságának megtartására. 

A megnövekedett tápanyagigényt ma már kifejezetten nehéz csak élelmiszerekből fedezni, így a szakemberek döntő többsége javasolja a várandósvitamin szedését.

 A termékek palettája azonban széles, és sok esetben szinte semmit sem érnek. A jó várandósvitamin szerves kötésű (-citrát, -glükonát) anyagokkal rendelkezik, emellett a tagolása is megfelelő. A terhesség három trimeszterre oszlik, és ennek a három szakasznak eltérő a tápanyagigénye is. 

Vagyis más összetételre van szükség az első trimeszterben, másra a második, és megint másra, a harmadik trimeszterben, valamint a szoptatás alatt. Ezt mindenképpen szem előtt kell tartani!

OSZD MEG másokkal i!