Szoptatás és a baba etetése cumisüvegge

A legjobb tippek a bacilusok és fertőzések megelőzésére a kicsi etetésekor

Akár a szoptatást, akár a tápszert választod cumisüvegből, a jó higiénia nem lehet másodlagos. Ne azzal törődj, hogy mennyire követelőzik a kicsi. Fontosabb az, hogy a jó higiénia által védettebb legyen a fertőzésektől. Olvasd el a tippjeinket és tanácsainkat az egészséges szoptatásról és a cumisüveges etetésről.

Mindig jobb a szoptatás?

A szoptatás biztosítja a kicsinek a legtermészetesebb táplálékot. Olyan tápanyagokat és antitesteket tartalmaz, amik segítenek a még ki nem fejlődött immunrendszerű babának a növekedésben és a fertőzések elleni védelemben. Minden etetés előtt ügyeljünk a higiéniára, és arra, hogy az anyatej mindenféle káros baci nélkül jusson el a babához.

Mit ehetünk a szoptatás alatt?

A szoptatási időszak alatt is kettő helyett kell enned. Ha nem eszel eleget, nem lesz elég tejed, és a baba éhes marad. Általános szabály, hogy nem kell különleges dolgokat enni, de azért ügyeljünk a kiegyensúlyozott étrendre. Mi is van ebben:

Keményítőt tartalmazó ételek (pl. kenyér és rízs) . Válaszd a teljes-kiőrlésű termékeket
Gyümölcsök és zöldségek

Fogyassz némi proteint is. Hetente megehetsz két szelet halat, például lazacot. A hal olajos is lehet

Vegyél mindennap magadhoz alacsony zsírtartalmú tejterméket, joghurtot vagy egy pohár tejet. Az étrend kell, hogy tartalmazzon elég vasat és kálciumot.

Amikor csak tud, fogyassz telítetlen zsírsavas ételeket, és olyanokat, amik a B9 vitamint tartalmaznak (folsav)
Mire vigyázzak?
A következő anyagokkal vigyáznod kell, ha egészséges életet akarsz a babának:

Az alkohol egy órán belül továbbkerül az anyatejbe. Ha mégis megkívánsz egy pohárkával, várd meg a szoptatás végét

A nikotin az anyatejen keresztül egyenesen a csecsemő szervezetébe jut. A legjobb, ha teljesen felhagysz a dohányzással a szoptatási időszak alatt. Ha ez nem lehetséges, tarts legalább egy óra szünetet a szoptatás előtt
Antibiotikumokkal, nyugtatókkal, és más termékkel, ha azok jódot tartalmaznak. Ha nem vagy biztos magadban, inkább fordulj az orvosodhoz

Hogyan javíthatom szoptatás alatt a higiéniám?

A jó higiéniával megelőzhető a mellbimbók fájdalma és a fertőzések. Egyben hozzájárul a baba védelméhez is a betegségek és a hasmenés ellen. 

OSZD MEG másokkal is!