Sokkal biztonságosabbá fog válni a mesterséges megtermékenyítés!

Eddig voltak kockázatai, de most egy új korszak kezdődhet!

Az Egyesült Államokban körülbelül minden nyolcadik házaspár tapasztal termékenységi problémákat vagy nehézségeket a terhesség fenntartásában, és ezen esetek egyharmadában a nő rendellenessége áll a háttérben - írja a Medipress.

 A meddőségi esetek többségét gyógyszeres kezeléssel vagy műtéttel kezelik, ha azonban ezek nem válnak be, asszisztált reprodukciós terápiákat (például IVF) alkalmazhatnak.

IVF során a spermiumot manuálisan juttatják be a petesejtbe laboratóriumi körülmények között. Ha a megtermékenyítés sikeres, az embriót beültetik a méhbe. 

Az eljárást megelőzően azonban a pácienseknek injekcióban beadható termékenységi gyógyszerekkel, például hCG hormonnal kell serkenteniük a petesejt-termelődést.

Az Imperial College London kutatócsoportja azonban Waljit Dhillo professzor vezetésével arról is beszámolt, hogy az ilyen gyógyszerek következtében egyes IVF páciensekben OHSS (ovarian hyperstiumlation syndrome, petefészek hiperstimulációs szindróma) léphet fel, mely során a nők hirtelen hízást, légszomjat, hasi fájdalmat és hányást tapasztalhatnak.

A kutatók egy természetesen előforduló hormont, a kisspeptint vizsgálták 53 mesterséges megtermékenyítésen áteső nőben. Miután mindegyik alany kapott egy kisspeptin injekciót, az 53-ból 51-ben fejlődtek ki érett petesejtek, és 49 esetében jött létre egy vagy két megtermékenyített embrió, melyeket be lehetett ültetni az anyaméhbe. 

Ezek közül a nők közül tizenketten estek teherbe, ami a kutatók szerint a standard hCG kezeléshez viszonyítva jó eredménynek számít.

OSZD MEG másokkal is!