Rizikós falatok: Tanácsok babáknak és mamáknak

Az előző generációknál még senki sem akadt fenn azon, ha egy kiflicsücsköt, vagy babapiskótát rágcsált a csecsemő, még édesanyja a konyhában tevékenykedett, manapság azonban más a helyzet. 

Gabonapépek hada várja bioboltokban, bevásárlóközpontok polcain az anyukákat, felhívva a figyelmet a glutén helyes bevezetésére. Nem csoda, hiszen a magyar felnőttek 1-2 százaléka is jól tudja, a gluténérzékenység milyen megvonásokkal járhat – Nagyváradi Szilvia kiemelte a csecsemőtáplálás legfontosabb pontját, miszerint legoptimálisabb, ha fél éves korig kizárólag anyatej kerül a baba még éretlen emésztőrendszerébe.

– A legújabb hivatalos módszertani levél szerint hat hónapos korra a gluténnal jó, ha találkozik a gyermek szervezete, természetesen kifejezetten kis mennyiségben, azaz naponta egy-egy mokkáskanálnyi lisztet, vagy maximum fél háztartási kekszet keverve az anyatejbe – mondta a védőnő, nyomatékosítva, hogy ez nem azt jelenti, hogy ennél szabad többet is adni, mert az már provokáció a szervezetnek.

Több kongresszuson is elhangzott, kerülendő lenne a búzaliszt-glutén adása 1 éves korig. Nem mindegy, hogy addig hogyan tápláljuk a csecsemőket, a 30-40 éves korban kialakuló bélrendszeri betegségek – daganatok, felszívódási zavarok – visszavezethetők a helytelen csecsemőkori táplálásra

 husitól még ízletesebb lesz az étel, ám ez nem jelenti, hogy eztán minden nap kell húst ennie a babának. A szárnyas húsok bevezetése után 2 hónap múlva javasolt a vöröshús és a máj. A máj méregtelenítő szerv, így elegendő heti egyszer főzni. 

A hal fokozott figyelmet igényel az allergia miatt, a tengeri halakat a szennyezettségük miatt érdemes elkerülni. 

Ha már kínáljuk velük a babát, kizárólag egy éves kor felett tegyük- fogalmazott Nagyváradi Szilvia, hozzátéve, nyolc hónapos kortól már dúsíthatjuk kevés kemény, zsírszegény reszelt sajttal is hús helyett a baba ebédjét, hiszen onnantól már a savanyított tejtermékek sem ördögtől valók.

A könnyebben emészthető, ám rengeteg jótékony hatással rendelkező joghurt, kefir, sajt vagy túró által érdemes a tejtermékeket bevezetni a gyermek étrendjébe. 

Mindnél ügyelni kell, hogy tartósítószert, színezéket ne tartalmazzanak, így joghurt esetében is inkább csak a natúr változatot ajánlom, amit a gyerek kedvenc gyümölcspüréjébe is belecsempészhetjük – javasolta a védőnő, hozzátéve, hogy a tehéntej adása 1 éves korig kerülendő!

OSZD MEG másokkal is!