Profi szoptatási tanácsok a legjobb anyukáktól!

A szoptatással sok kismamának akad gondja az első hetekben. Ha te is közéjük tartozol, akkor érdemes kipróbálnod és megfogadnod tanácsainkat, és meglátod, a szoptatás neked és kisbabádnak is élmény lesz.

A szoptatással sok kismamának akad gondja az első hetekben. Ha te is közéjük tartozol, akkor érdemes kipróbálnod és megfogadnod tanácsainkat, és meglátod, a szoptatás neked és kisbabádnak is élmény lesz.

Kérj segítséget

A kórházban a csecsemős nővérek szívesen segítenek, de védőnőd is hasznos tanácsokkal lát el, ha problémáid lennének a szoptatással kérheted szoptatási tanácsadó segítségét is.

 A szoptatás ütemét, ritmusát neked és kisbabádnak is meg kell tapasztalnod, össze kell szoknotok, és ez az első napokban senkinek sem megy könnyen. Kérd a szakember segítségét, hiszen ez is feladata.

Győződj meg róla, hogy helyesen szopik-e
A babákat, a szopóreflex ellenére, többnyire meg kell tanítani, hogy megfelelően szopjanak. Ujjaid közé fogva a melledet, csúsztasd óvatosan a baba szájába a teljes mellbimbót. Figyelj rá, hogy ne lökje ki a nyelvével. Ha szükséges, ismételt meg a mozdulatot. Arra is figyelj, hogy ne csupán az emlő végét vegye a szájába, mert azzal fájdalmasan kicserepesedhet a bőröd. Érezni fogod, mekkora a különbség a helyes és helytelen szoptatási technika között.

Légy nyugodt, sikerülni fog

A legnehezebben betartható jó tanács talán az, hogy légy nyugodt akkor is, ha kezdetben nem minden úgy megy, ahogy eltervezted. Össze kell szoknotok, és ne feledd, te is és kisbabád is folyamatosan tanultok. Néhány nap gyakorlás, és hidd el, menni fog.

Szükséged lehet bimbókiemelőre

Ha befelé forduló mellbimbód van, akkor segíthet a bimbókiemelő, ami nyomást gyakorol a bimbóudvarra. Ajánlott egy számmal nagyobb melltartót hordani, ha bimbókiemelőt használsz. Szoptatás előtt nagyjából fél órával kell felhelyezni a kagyló alakú eszközt, aminek a belső gyűrűje fejti ki a szükséges hatást a bimbóra. Fontos: a bimbóvédő és a bimbókiemelő nem ugyanaz. 

A bimbóvédő egy mellbimbóra helyezett szilikon cumi, ami rontja a baba szopáskészségét, cumizavart, rossz szopási technikát eredményezhet - így a szakemberek nem ajánlják.

OSZD MEG másokkal is!