Okostelefon: okozhat figyelemhiányos zavart a gyereknél?

Szakértők válaszoltak.

Sokszor aggódsz, hogy a gyerek túl sokat ül a mobiltelefon képernyője előtt?

Jogos a félelmed, vagy nem?

Azt előre leszögezzük, hogy a jelenség semmi esetre sem egészséges, de a kérdés az, hogy mekkora károkat okozhat ez pszichésen?

Ugyanis többször felmerült az elmúlt években, hogy akár ADHD-t vagyis figyelemzavart okozhat.

A Virginiai Egyetem pszichológus professzorát, Dr. Kostadin Kushlevet az érdekelte, hogy vajon a telefon állandó, kényszeres nézegetése, és a hordozható eszközök vacsora közben ellenőrzése vajon vált-e ki az ADHD-re emlékeztető tüneteket. 

Arról már korábban is többen beszámoltak, hogy az okostelefon megjelenésével koncentrációs képességünk romlott, és hiperaktívabbak lettünk. 

A digitális stimuláció hatására megjelenő tünetek egy ismert neurológia zavarhoz köthetők: a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarhoz. 

„A kutatás során 221 fiatal reakcióit vizsgáltuk két héten keresztül. Az első héten megkértük a résztvevők egyik csoportját, hogy tartsák maguktól távol a telefonjukat, és állítsák repülő üzemmódba. A másik csoport feladata közben az volt, hogy a telefont a közelben tartsák, és figyeljék annak jelzéseit. A második héten szerepcsere következett a két csoport résztvevői között. 

Ezután a koncentrációs képességet és a hiperaktivitást vizsgáltuk, az ADHD 18 tünetét kellett azonosítanunk. Kiderült, hogy a telefon gyakori ellenőrizgetésével ezek a tünetek nagyobb arányban fordultak elő” 

– foglalta össze a kutatás lényegét Dr. Kushlev.

A szakember hangsúlyozta, hogy az eredmények természetesen nem jelentik azt, hogy az okostelefon használata ADHD-t okoz, ahogyan azt sem, hogy a telefonos elérhetőség megszüntetésével az ADHD kordában tartható. 

Az viszont valószínű, hogy érdemes koncentrációs képességünk érdekében önmérsékletet tanúsítanunk, valahányszor telefonközelben vagyunk.

OSZD MEG másokkal is!