Néhány nagyon meglepő érdekesség a babavilágból!

Ezeket sosem gondoltad volna!

Fogamzás és terhesség

FetusA késő harmincas éveikben teherbe eső nőknek nagyobb eséllyel lesznek ikrei vagy hármas ikrei. Nő ugyanis a follikulus stimuláló hormon termelődése, ez okozhatja, hogy egy ovuláció során több petesejt választódik ki egyszerre.

 A többpetéjű terhesség viszonylag ritka, az elmúlt időszak tapasztalataira alapozva, 3-százalékos a valószínűsége, hogy ikrei vagy hármas ikrei lesznek.

A gyermek nemét az apa határozza meg: a nők XX kromoszómapárral rendelkeznek és a gyereknek az X kromoszómát adják. A férfiak XY kromoszómájukból vagy az X vagy az Y-t adják. Az első esetben a gyermek lány lesz, a második esetben fiú.

A magzat az ötödik hónapban már hallja a hangokat (az anya szívverését és a vér áramlását az erekben), a hetedik hónapban pedig már reagál a fényre – kinyitja a szemét és követi a fény forrását.

A csecsemők már a megszületés előtt sírnak: a magzatnak fejlettek a hangszálai, amellyel már a méhben hangokat képezhet. 

Az anya hangját már a méhben felismerik – gyermekének már a terhesség ideje alatt mesélhet meséket. 

A születés és az újszülött

Az elsőszülöttek kisebbek: Születésekor az első gyermek általában kisebb, mint később született testvérei.

A csecsemő átlagosan két órán keresztül sír naponta: Leghangosabban általában hathetes korában sír, majd három hónaposan érezhetően megnyugszik.

Az újszülöttnek szaporább a szívverése: a percenkénti pulzus kétszer annyi, mint a felnőtté, magasabb a légzési frekvenciája is. 

Az újszülötteknek jól fejlett a fogóreflexük: ha hozzáér a baba tenyeréhez, összezárja ujjait, a fogás olyan erős, hogy a babát megemelheti.

Etetés és alvás

Az újszülöttek éjjel csak öt órát alszanak mélyen: A köztes időben főleg szunyókálnak, »rendes« alvásból pedig elegendő számukra az éjjeli 5 óra. 

A csecsemő álmodnak: a kutatások szerint REM fázisuk (rapid eye movement), amelyben álmodnak kétszer hosszabb, mint a felnőtteké. Azt hogy miről álmodnak, csak találgathatjuk.

Kolosztrum – folyékony arany: az előtej, az első anyatej, amit az újszülött fogyaszt, sűrűbb állagú, sárgás színű. Immunanyagok és növekedési faktorok, vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak felbecsülhetetlen forrása.

Egy emlőből különböző minőségű anyatej: a szoptatás elején hígabb, ásványi anyagokat, cukrokat és fehérjéket tartalmaz, a szoptatás vége felé pedig zsírokban dúsabb.

Az újszülötteknek hamar tele van a pocakja: Az első nap az újszülött gyomra gyűszűnyi, vagy nagyobb üveggolyó nagyságú 5–7 ml űrtartalmú, de már a következő napokban kifejezetten nő. Három nap alatt már akkora, mint a gyermek ökle, 10 nap alatt pedig nagyobb tojás méretűre nő (45–60 ml).

A nagyobb újszülöttek az első öt napban átlagosan kevesebbet esznek, mint kisebb (könnyebb) társaik.

OSZD MEG másokkal is!