Mindent a kolosztrumról, előtejről, amit tudnod kell!

A terhesség utolsó harmadában, illetve a szülés után termelődő, kis mennyiségű anyatejet nevezzük előtejnek, illetve kolosztrumnak.

Állagát tekintve sűrűbb, mint az anyatej, színét tekintve sárgás. 

Szénhidrátban, fehérjében, antitestekben gazdag. Zsírtartalmuk alacsony (az újszülött gyomra a zsírokat nehezen emészti).

Segíti az újszülött alkalmazkodását a külvilági élethez, miközben tápanyagigényét is fedezi. 

Enyhén hashajtó hatása van, ezáltal elősegíti a magzatszurok távozását az újszülött bélrendszeréből, illetve a bilirubin távozását a baba szervezetéből. Segítségévvel megelőzhető az újszülött besárgulása.

Az előtej telepíti a bélrendszerbe a hasznos baktériumokat is, és olyan antitesteket tartalmaz, melyek képes megvédeni a csecsemőt a fertőzésektől élete első napjaiban. 

 A baba első oltásának is szokták nevezni.

OSZD MEG másokkal is!