Minden, amit tudni akartál a rettegett petefészekrákról

Hogyan előzheted meg, és mi van, ha megtörtént a baj?

Mi is ez az egész, és menynire evszélyes a szülőre, azaz rád nézve?

Nos, valójában bár életveszélyes is lehet, ha időben elcsípik, és megfelelően kezelik, akkor igen jó eséllyel gyógyítható.

Azoknál a nőknél, akiknél emlő-, méhtest- vagy vastagbélrák már előfordult, akiknek a havi vérzése fiatalon (10-12 évesen) kezdődött és 50 éves koráig vagy annál is tovább tart, akik az első terhességet 30 éves kor után viselték, illetve a nem szült vagy meddő nők körében a petefészek-daganat gyakrabban fordul elő.

Kockázati tényzeő lehet az életkorod is, de akár a testsúly is, ugyanis minél nagyobba  súly valakinek, annál gyakoribb az előfordulási aránya.

De hogyan lehet megelőzni?

Nos, a kutatások szerint ha 25 éves korod előtt esel teherbe, ha A-vitaminban gazdagon étkezel már erősen hozzájárulhat a rettegett kór elkerüléséhez.

Ha megtörtént azonban a baj, akkor sem szabad pánikba esned, sőt!

A petefészek-daganatok elsődleges kezelése sebészi. 

A műtét során a daganat maximális megkisebbítése (minél kevesebb daganatos szövet maradjon vissza), a stádium megállapítása és szövettani anyagminta nyerése a cél.

A betegség hatékonyabb kezelésének eredményeként az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent a petefészekrák miatti halálozás. 

A petefészekben előforduló lehetséges daganattípusok sokfélesége miatt félrevezető egyetlen általános arányszám megnevezése. 

A tumor fajtája, felfedezésének stádiuma, a közeli és távoli áttétek ismeretében lehet csak becslést adni az esélyekről.

OSZD MEG másokkal is!