Minden, amit a csecsemő diétáztatásáról tudni szeretnél...

Ezt kell tudnod róla!

Napi 1 étkezés van jelen általában az étrendben az anyatejen/csecsemőtápszeren kívül.

Húsos/sajtos/tejtermékes/tojásos menü: az állati eredetű fehérje és a vas kiemelten fontos, sőt, a zsiradék is (az omega-3 a halakban lelhető fel többek között). Ha hónapokig zöldséget és gyümölcsöt eszik a gyermek, sajnos nem fogja fedezni a szükségleteit. 

Amennyiben speciális étrendet követ a baba (diagnosztizált allergia/intolerancia, vegetáriánus irányzat, stb.), mindenképp kérd az étrend vizsgálatát, ellenőrzését szakembertől, dietetikustól és gyermekorvostól. Jellemzően ekkor az ételek pépesek, de semmiképp sem teljesen folyósak.

7-8 hónapos gyermek étrendje

Már sűrűbb pépeket tálaljunk, így átvezetve babánkat fokozatosan az állagokon. Az állati eredetű fehérjék itt is (és az összes szinten fontosak), de ebben a korban jellemzően 2-3 alkalommal esznek a gyermekek (az anyatejen/csecsemőtápszeren kívül). 

Ebből 1 mindenképpen tartalmazza az állati eredetű fehérjét, a többi lehet zöldség/gyümölcs, illetve gabonapép.

9-10 hónapos gyermek étrendje
Jöhetnek a majdnem teljesen darabos ételek, napi 3-4 étkezéssel (az anyatejen/csecsemőtápszeren kívül). 

Utóbbiból 2 tartalmazzon állati eredetű fehérjét, a többi már puhára főtt zöldségdarab, puha gyümölcsdarab, esetleg puha muffin, babacsinta.

11-12 hónapos gyermek étrendje

Körülbelül napi 5 étkezés (az anyatejen/csecsemőtápszeren kívül) szükséges, és ha az állagbevezetés fokozatos volt és nem volt negatív emlék ehhez kapcsolódóan (hányás, reflux, erőltetés, félrenyelés, stb.), már gond nélkül fogyaszt darabos ételt a kicsi. 

Nagyszerű, ha a napi 5 étkezésből a főétkezések (reggeli, ebéd, vacsi) tartalmaznak állati eredetű fehérjét, emellett a napi tejtermék, gyümölcs és zöldségfogyasztásra is ügyelni kell. A válogatósság általában ekkor kezdődik, de ne add fel: van, hogy 15 alkalommal kell valamit újrakínálni, mire gyermeked ismét elfogadja. Lehet, hogy holnap már nem fogja megenni, amit ma megevett, de ez csak átmeneti állapot - az erőltetés tilos, károkat okozhat, kitolva a válogatósság időtartamát.

Az étkezések mellé a gyermek 1 éves kor alatt tiszta vizet fogyasszon, ne gyümölcslevet vagy állati eredetű tejet, esetleg teát. 

A tej egyébként sem ajánlott 1 éves kor előtt, és ugyanúgy mint a gyümölcslé, az étvágyat is elveszi.

OSZD MEG másokkal is!