Mikortól érdemes elkezdeni a babaúszást?

Most mindent megtudhatsz róla, amit akartál!

Azt kevesen vitatják, hogy a babaúszás kedvező hatással van a baba testi és szellemi fejlődésére.

 Az intenzív mozgás erősíti a kicsi izmait és ízületeit, erősíti a keringési- és légzőrendszert, valamint segít fejleszteni a mozgást és a térbeli koordinációt. Az úszás továbbá jó hatással van a baba közérzetére és étvágyára is, valamint egy kimerítő nap után nyugodtabban tud majd pihenni éjszaka.

A babaúszás jótékony hatásai ellenére a legtöbb szülő fél a fertőzésektől. A foglakozásokra használt medencék vizét megfelelően fertőtlenítik és sűrűn cserélik, azonban míg így is előfordulhat, hogy gyermeked elkapjon valamilyen fertősét a többi babától vagy azok szüleitől. 

Leggyakoribbak a különféle légúti megbetegedések és bőrbetegségek, azonban ezek igen ritkán fordulnak elő, kialakulásuk kockázata pedig nem sokkal magasabb mint más közösségben. Gyakoribb probléma, hogy a baba megfázik a nem megfelelő hőmérsékletű vízben vagy az öltözőben. Egyes szakértők szerint a babaúszás terhet jelent a picik számára és feleslegesen sietteti az egyes mozgásfejlődési szakaszokat, mint az ülés vagy a járás.

A babaúszás egy igazán örömteli és vidám alkalom lehet az egész család számára, csupán be kell tartani a megfelelő óvintézkedéseket és nem szabad túlzásokba esni.

 A babák nagyon élvezik ezeket a foglalkozásokat, és egyes szakértők szerint az egészen korán elkezdett úszás később segíti a gyerekeket a kapcsolatteremtésben, növeli a teljesítőképességet és a gyors reakciókra ösztönzi őket. 

Emellett természetesen segít szorosabbra fűzni a szülő-gyermek kapcsolatot, ezáltal pedig erősíti a kötődést és a bizalmat is.

A baba 6-8 hetes korától el lehet kezdeni “gyakorolni” egy nagy fürdőkádban és fokozatosan hozzászoktatni a sok vízhez és annak hőmérsékletéhez. 

A legtöbb babaúszás oktató házhoz is kimegy, hogy a szülőknek elmagyarázza a fogalakozások menetét és előre megmutassa a fő mozdulatokat

OSZD MEG másokkal is!