Miért sír a baba? Olvasd el, és könnyebben rá fogsz jönni!

Ezer meg egy dolog miatt pityereghet. Járj utána az okoknak!

A kisbaba megszületése a család számára a boldog beteljesülés időszaka. A szeretett lény érkezését a túláradó öröm mellett féltő aggódás is kíséri. A családban minden a kisbaba körül forog, és minden figyelem felé irányul.

Az evés és az életfunkciók elvárt rendje örömmel tölti el az anyukát és az apukát, de ha sír a baba ez sokszor megijeszti a környezetet. 

A kisbaba sírása nem mindig jelent bajt, hiszen az anyaméh biztonságot nyújtó melege után a külső körülményekhez kell alkalmazkodnia, és ez az adaptáció nem mindig és mindenkinek egyformán könnyű. 

Az esetek legnagyobb részében az újszülöttek és a csecsemők sírása az élet első hónapjaiban fiziológiás jelenség, a kommunikáció eszköze. Azonban a természetes közlési módként jelentkező sírás abbamarad, ha nem éhes a baba, és ha elfáradt szépen el tud aludni.

A hosszan tartó keserves sírás, amit a szülők fájdalmas sírásnak neveznek, és nem szűnik meg etetésre, tisztába tevésre, a baba helyzetváltoztatására, gyanút kelt arra, hogy a kisbabának valami baja van. 

Előfordul, hogy a kisbaba felsír, és ezzel egyidőben felhúzza a lábát, mintegy jelzi, hogy a hasa fáj.

A szoptatott kisbaba esetében, ha a hasfájásnak egyéb okát nem látják és a kisbaba kizárólag csak anyatejet fogyaszt, gondolni kell arra, hogy a táplálkozásával függnek össze a panaszok.

Az anyatej a legjobb táplálék a baba számára, de előfordulhat, hogy az anyatejben lévő tejcukrot a csecsemő tejcukorbontó enzimje nem tudja lebontani. 

Ez leginkább olyankor fordul elő, ha a csecsemőnek hasmenéses betegsége volt, antibiotikum szedésére szorult, vagy az édesanyának volt infekciója a szülés ideje körül. A tejcukor bontását a vékonybél kefeszegélyében lévő tejcukorbontó enzim, a laktáz végzi. Ez az enzim nagyon sérülékeny, és könnyen előfordul, hogy átmenetileg nem tudja feladatát megfelelően ellátni. Ilyenkor laktóz intoleranciáról beszélünk. 

A nem tökéletesen lebontott tejcukor erjedése során gázok szabadulnak fel, ami fájdalmat, hasgörcsöt okozhat a csecsemőnek. A gyermek széklete is megszaporodhat, vizessé, híggá válhat, néha robbanásszerűen ürül

A tejcukor bontás zavarának van olyan veleszületett formája, amikor az enzim nem megfelelően működik, de ez rendkívül ritkán előforduló kóros állapot. Sokkal gyakoribb a fent említett másodlagosan kialakuló forma.

OSZD MEG másokkal is!