Miért és mikor változik meg a gyerek szemszíne? Amiről fontos lehet tudnod...

Hogyan alakul ki, és van-e rá befolyásunk?

Az újszülött csecsemőknek, különösen a világos bőrűeknek jellemzően világos színű a szemük is, mert kevés bennük a melanin.

A melanin olyan pigment, amely meghatározza, a bőr-, szem- és hajszínt is. Az pedig, hogy egy babának mennyi melanin lesz a szervezetében, pustán genetika kérdése.

Ráadásul az sem ritka, hogy a baba kék színű szemmel születik, de aztán megszületés után a fény stimulálja a melanin szintjét, így a szem sötétedni kezd, vagy időről időre változni. 

A parents.com cikke szerint fontos azt is tudni, hogy nem a pigment színe okozza ezt a változást. 

Nincsenek kék, szürke, zöld vagy mogyoróbarna pigmentek a szemben. 

Az egyetlen, ami van, az a barna, aminek a mennyisége határozza meg, hogy világos szemű lesz-e valaki vagy sötét.

Persze lehet következtetni, hogy milyen színű lesz véglegesen a baba szeme.

 Két barna szemű szülőnek jellemzően barna szemű gyermeke lesz, de ez sem olyan alapigazság, amire ne találnánk bőven kivételt.

 A szem színének kialakulásáért több gén is felelős, így végül a barna szemű szülőknek akár kék szemű gyermekük is lehet. Az sem ritka, hogy a baba valamelyik nagyszülő szemszínét örökli.

Így tehát nincsen biztos, 100 százalékos kalkulátor, amely tévedés nélkül megmondaná előre a gyermekünk szemének a színét.

Befolyásolni sem tudjuk ezt, sem táplálkozással, sem azzal, hogy mennyi napsütést kap a gyermek, semmi sem számít, hiszen mindezt a genetika szabályozza.

OSZD MEG másokkal is!