Mi a gátmetszés, és miért van szükség rá szüléskor? Tudtad, hogy az életed is megmentheti?

Sokan nem tudják, mekkora jelentősége van. A baba és a te életed is sokat múlhat rajta.

A gátmetszésnek már a neve is borzalmas.

Mégis igen gyakran szükség van rá, az esetek túlnyomó részében, a nők pedig rettegnek tőle, és sokan durvábbnak tartják, mint magát a szülés foylamatát.

De miért van rá szükség?

Milyen beavatkozás ez, és miért menthet életet?

Nos, kezdjük rögtön a legelején!

Ha a magzat feje túl nagy a hüvelybemenet és a gát tágulási képességéhez képest, akkor a gát berepedhet, amit szülési sérülésnek nevezünk, és a szülés után öltésekkel el kell látni. 

A szülési sérülések az egészen enyhe, felületes, csak a bőrt és a hüvelynyálkahártyát érintő sérülésektől kezdve, az egészen a végbél záróizmára is ráterjedő súlyos, akár maradandó szövődményekkel járó sérülésekig előfordulhatnak.

A sebgyógyulás során jól ismert tény, hogy egy szabályosan, élesen metszett seb mindig szebben és jobban gyógyul, mint egy szakított seb. 

Ezért azokban az esetekben, amikor fennáll a szülés során a gátrepedés veszélye, akkor megelőzés céljából egy apró bemetszést ejtenek.

Azonban vannak tényezők, amelyek előrevetíthetik azt, hogy sikeres lesz a szülés kizárólag gátvédelem alkalmazásával. 

A szülés előtt ultrahangvizsgálattal mért nagy magzati fejméret és a szűk hüvely gátmetszés végzését vetíti előre. 

A többedik terhesség, a relatív kisebb magzati méret, a tágabb hüvely a gátvédelmes szülést segíti. A szülés alatt is sokszor megjósolható, hogy sikeres lesz-e a kizárólag gátvédelmes szülés.

Az egész tehát az anya és a baba érdekében zajlik, nem egy barbár beavatkozás, amit az orvosok csak "heccből" végeznek, vagy hogy megijesszék az anyukát.

ha sor kerül rá tehát, mindig gondolj arra, hogy a te és a baba érdekében zajlik le!

OSZD MEG másokkal is!