Mennyi ideig és hogyan játszhat a kicsi a tablettel, mobillal vagy a számítógéppel?

Mindenben meg lehet találni az egészséges egyensúlyt?

Mindenképpen azt szoktuk javasolni, hogy negyedóránként hagyja abba a 7-8 éves gyermek a képernyő nézegetést és egy fél órán keresztül fogalakozzon egészen mással.

 Azután újabb negyedórát lehet képernyő előtt ülni, de ha lehet, több időt ne töltsön ezzel a gyermek! A szülő erélyességétől függ, hogy mennyire tudják ezt a tanácsot betartatni, elérni, de így lenne ideális

 – mondja Dr. Szekeres Márta.

 Azután ahogy nő a gyermek, úgy lehet növelni a képernyő előtt töltött idő hosszát fél órára vagy később egy órára.  De mindenképpen javasolt szüneteket iktatni közé, hogy a szemnek legyen ideje ellazulni. 

Ilyenkor ugyanis a szemlencse olyan megfeszített állapotba van, ami egy idő után kellemetlenné válik.

A tv képernyő előtt töltött mese nézegetés esetén pedig azt szoktuk javasolni, hogy a képernyő átmérőnek az ötszörös távolságára üljön a gyermek. Ha jó a szeme, akkor onnan tökéletesen látja a képernyőt. 

Ha meg nem lát jól a gyermek, akkor legalább kiderül, hogy el kell menni szemorvoshoz, hogy megnézze, mi lehet a probléma.

A laptopot körülbelül 60 centire ajánlatos tenni, vagyis kétszeres olvasótávolságra, mert a szem számára ez a legpihentetőbb állapot a körülményekhez képet.

Okos telefonnál, mivel azt nem tudja messzebb tenni a szemétől, mint a könyvet, füzetet, a körülbelül 30 centis távolság lenne az ideális, ha tudja messzebb, akkor az a legjobb. Kevésbé fárad el a szem

OSZD MEG másokkal is!