Megdöbbentő kevesek által ismert tények a szülésről!

Ezek roppant érdekesek, te tudtad?

Ikerre iker

Ha az anya családjában visszamenőleg több ikertestvért is találunk, kézenfekvő, hogy az anyai ág a szokásosnál termékenyebb: viszonylag gyakran fordul elő, hogy a menstruációs ciklus során nem egy, hanem két petesejt érik meg, és vár megtermékenyítésre.

 De mivel magyarázzuk, ha a család apai ágán halmozódik az ikerszülés, és kétpetéjűekről van szó? Fogalmunk sincs, hiszen a kétpetéjűséget az apa elméletileg nem befolyásolhatja. Ha pedig egypetéjű ikrek születnek egymás után? Egyelőre ez is tisztázatlan. Kíváncsian várjuk a választ.

Burokban született

Egy-két generációval ezelőtt még elő-előfordult, hogy az újszülött burokban látta meg a napvilágot. Ha a burok lefejtésével késlekedtek, a baba nem jutott oxigénhez, miután a köldökzsinór lüktetése megszűnt. 

Talán ezért mondják ma is a szerencsés emberre, aki minden bajt átvészel: burokban született. Noha manapság, ha korábban nem, a kitolási szakaszban biztosan megrepesztik a magzatburkot.

Újszülött fogakkal

Nagyjából minden háromezredik baba foggal születik. Általában az alsó egyes fogacska bújik ki a kelleténél hamarabb. Az esetek tíz százalékában olyan szám feletti fogról van szó, amelynek nincs gyökere, ám a többség valódi tejfog - csak éppen túl hamar tört át. Éppen ezért gyakran éretlen, nem rögzül elég stabilan - vagyis félő, hogy kiesik, és a baba belélegzi. A

z ilyen laza fogacskákat jobb már a kórházban eltávolítani. Néha a jól rögzült fogacskát is ki kell húzni, mert a baba nyelvén vagy a szoptató anya mellén nehezen vagy egyáltalán nem gyógyuló sebet okoz. A beavatkozáson átesett babát és szüleit talán vigasztalja: régen a foggal született gyerekeket táltosnak tartották, természetfeletti erőt tulajdonítottak neki.

Akit már nem is remélnek

Előfordul, hogy a szülők mögött sok év gyermek utáni vágy, sikertelen lombikprogramok sorozata áll, végül lemondanak a vér szerinti utódról, és örökbe fogadnak egy vagy több kisbabát. Ekkor megtörténik a csoda, vagyis "spontán terhesség" jön létre. 

A szakemberek szerint maga az a stressz is lehet a meddőség oka vagy fenntartója, amelyet az orvosi kezelések, a sikertelen próbálkozások és maga a görcsös "akarás" okoz. Sokszor ér el sikert a pszichoterápia olyan esetekben, ahol az orvostudomány csődöt mond gyógyszereivel, műszereivel. És ugyanígy gyógyító hatású lehet a kisbaba örökbefogadásával járó megkönnyebbülés.


OSZD MEG másokkal is