Köldökcsonk gyulladás: mit tehetsz ellene, hogyan ismerd fel?

Erre érdemes odafigyelni, nagy körültekintést igényel!

Amikor a baba világra jön, a köldökzsinórt steril körülmények között elvágják, és egy csattal látják el a köldökcsonkot, ami 1-2 héten belül elszárad és leválik. Ennek a területnek az ápolása nagy figyelmet és gondoskodást igényel a szülők részéről.

A köldökcsonk gyulladása jellemzően a születést követő napokban jelentkezik. 

Azok a baktériumok, amelyek omphalitist, köldökcsonk-gyulladást okoznak, olyanok, amelyek a székletben (E. Coli, Klebsiella), és a bőr felületén (Staphylococcus aureus) találhatóak normálisan.

Ezért valószínűsíthető, hogy vagy székletes kontamináció (szennyeződés) állhat a háttérben, vagy a bőr felületéről hatolnak be a baktériumok.

Úgy tűnik, hogy a köldökcsonk hordozó táptalaja lehet a baktériumok szaporodásának, a pelenka körüli meleg, nedves környezet pedig kedvező feltételeket biztosít a fertőzés terjedéséhez.

A már elszáradt köldökzsinór-maradvány bepirosodik és gyulladttá válik, a köldökcsonk körülötti területen bőrpír, duzzanat jelentkezik. Intő jel a bűzös váladékozás valamint a láz, (illetve hőmérséklet instabilitás....piciknél alacsony hő is lehet, nem csak láz) jelentkezése.

Az újszülött étvágytalanná válhat vagy hasa puffadt lesz.

Amennyiben gyulladásra utaló jeleket találunk a babánál, tiszta vízzel töröljük le és fertőtlenítsük a sebet. Ehhez bőr- és sebfertőtlenítővel átitatott steril gézlapot használjunk. 

Ezt követően sürgősen keressük fel a gyermekorvost, aki a helyi kezelés mellé antibiotikum-kúrát javasolhat. Amennyiben köldökcsonkból kiinduló fertőzés áll fenn, érdemes a csonk területéről mintát is vennie az orvosnak.

OSZD MEG másokkal is!