Kevés az anyatejed? Megmutatjuk, mitől lesz több!

Míg a várandósság alatt főleg a szülés gondolata foglalkoztatott, kisbabád világra jövetele után már a baba táplálása izgat.

Ezért folyamatosan azon fogsz stresszelni, hogy elég legyen a tejed az ő etetésére.

De mi van, ha beüt a baj?

Mi van, ha nem elég a tejed? Mutatunk néhány dolgot, amitől akár több lehet.

Nyugi, ezek teljesen természetes és egészséges módszerek!

A tejmennyiség főleg azon múlik, milyen gyakran és milyen hatékonyan szopik a baba. Minél többet szopik, annál több tejed lesz. Vannak azokban olyan krónikus betegségek, amelyek negatívan befolyásolhatják a tej termelődését.

Rántott leves, köménymagos leves: ebben az égvilágon semmi sincs, amitől több tejed lehetne, ráadásul a tápértéke is csekély, pedig ezket szokták javasolni.

 Inkább olyan levest fogyassz, amiben sok zöldség van, akár nyersen is! Kisbabád gondozásához és szoptatásához jó erőben kell lenned, amihez egészséges és változatos táplálékokra van szükséged. Ne higgy a tiltólistáknak! Szoptatás alatt bármit ehetsz.

 Készíthetsz gabonagolyót, melynek magas a vitamin- és ásványianyag tartalma. 

Piríts meg egy serpenyőben őrölt árpát, zabot, búzát és kesudiót, majd gyúrd össze annyi vajjal és mézzel, hogy kis golyókat tudj formázni belőle. Ebből fogyassz naponta 3-5 golyót. Darált gabonapehelyből is készítheted.

Vannak olyan kivételes helyzetek, amikor gyógyszeres segítségre is szükség lehet. 

A döntéshez fontos, hogy IBCLC laktációs szaktanácsadó vizsgálja meg a szoptatási gyakorlatot. A megfelelő gyógyszer kiválasztása és alkalmazása minden esetben orvosi felügyeletet igényel.

OSZD MEG másokkal is!