Jövőre akarsz babát? Így lesz a legnagyobb esélyed rá!

Közeledik az év vége, mutatjuk, mit és hogyan csinálj a mihamarabbi gyermekáldás érdekében!

A várandósság kilenc hónapja alatt több, komplex vizsgálat vár a kismamákra, de vannak dolgok, amikkel jobb tisztában lenni már azelőtt, hogy úton lenne a baba.

 Mert például, ha egy krónikus egészségügyi probléma – mondjuk: cukorbetegség – rejtve marad, az a kicsi fejlődésére is rossz hatással lehet.

A felelős babavárás igazából már a fogantatás előtt elkezdődik: egy kis odafigyeléssel nemcsak a teherbe esés könnyíthető meg, hanem csökkenthető a vetélés és a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázata is.

 Segítünk, hogy mindez megvalósulhasson: mutatjuk, hogy miről érdemes tájékozódni, miket érdemes kivizsgáltatni és milyen szokásokon javasolt változtatni ahhoz, hogy egészséges szervezettel várhasd a kicsit.

„A rendszeres, normális menstruációs ciklus biztosításában sokat segít a megfelelő diéta és a rendszeres testmozgás. Ugyanakkor a havi vérzés még nem elég a terhességhez: ehhez a ciklus közepén bekövetkező peteérés is elengedhetetlen. Ennek időpontjával érdemes tisztában lenni, mert ilyenkor van a legnagyobb esély megfoganni: ebben ma már nemcsak a naptár segít, hanem a patikákban, drogériákban kapható tesztek is. 

Ezek az LH-tesztcsíkok a vizeletben lévő, fogantatást segítő LH (vagy más néven luteinizáló) hormon mennyiségét mutatják ki, melynek egy ideig folyamatosan emelkedik a szintje. A csúcsot a tüszőrepedés előtt 24-36 órával éri el, amit a tesztcsík jelez, az együttlét így tudatosan tervezhető” – mondja a nőgyógyász.

A kilóink száma a peteérés és a hormonháztartás működését is befolyásolja, ezért mindenképpen törekedni kell az ideális testsúly elérésére.

 Akár pluszban vagyunk, akár mínuszban, az megnehezítheti a teherbeesést, és később kockázatot jelenthet a várandósság során. Az elhízás növeli a cukorbetegség és vérrögök kialakulásának kockázatát, valamint a kicsinek nagyobb esélye lesz arra, hogy velőcső-záródási rendellenességgel, például nyitott gerinccel  születik. Mindezek mellett a szülési komplikációk esélyét is emeli, melyek akár császármetszéshez is vezethetnek

 A kóros soványság rossz hatással van a menstruációs ciklusra, akár annak elmaradását is okozhatja. Terhesség esetén pedig fennáll a veszély, hogy a baba túl alacsony testsúllyal jön majd a világra.

Még a terhesség előtt érdemes szűrővizsgálatra menni, és helyrehozatni a problémás fogakat. „A hormonszintváltozás miatt a fogak gyorsabban romolhatnak a terhesség során, és ilyenkor a szervezet kalciumfelhasználása fokozódik – a fogakból is elvonódik ez a fontos építőanyag” – mondja a nőgyógyász. 

 Ráadásul várandósan a fogászati röntgen, és az érzéstelenítés is komplikáltabb – így érdemes megelőzni, hogy ezekre sor kerüljön. A fogínybetegséget pedig azért nem szabad félvállról venni, mert az növeli a koraszülés esélyét.

OSZD MEG másokkal is!