Jelek, amiből látszik: a baba beteg és segítségre szorul!

A betegség első jelei közé tartozhat éppúgy, mint az ellenkezője: a szokásosnál gyakoribb ébredés, nyughatatlanság, álmatlanság. 

Ha más jelet nem tapasztalunk, nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani ennek.

Nem feltétlenül utal betegségre, ha a baba kitartóan sír. Akkor forduljunk orvoshoz, ha más, betegségre utaló tünetet is tapasztalunk. 

A gyerekorvos akkor sem haragszik, ha "csak" azért keressük fel, mert aggódunk, és nem értjük a sírás okát.

A láz egyértelműen azt jelzi, hogy a szervezet kórokozókkal küzd. Enyhe hőemelkedés azonban élénkebb hancúrozás, meleg fürdő után is jelentkezhet. Fél óra pihenés után mérjünk újra lázat.

Nyugtalan alvás

Mély álmából ébresztheti fel a fájdalom a kicsit középfülgyulladás esetén. Élesen, vigasztalhatatlanul sír, füle felé kapdos, kétségbeesetten kapálózik. Általában nátha előzi meg a középfülgyulladást.

Széklet

Feltétlenül vigyük orvoshoz a babát, ha széklete fekete vagy véres. A habos, nyálkás, híg széklet általában vírusos gyomorhurut jele, és pár nap alatt magától gyógyul. A folyadékpótlás a legfontosabb!

Hányás

Ha csak egyszer fordul elő, és a baba utána vidáman játszik tovább, nem kell aggódnunk. Ha viszont ismétlődik vagy egyéb tüneteket is tapasztalunk, ne késlekedjünk orvoshoz menni!

OSZD MEG másokkal is!