Itt a végső válasz szakembertől: mikortól adható mogyoró a picinek?

De mik a tünetei a mogyoró allergiának? És mikortól lehet adni?

Örök és nagyon komoly vitákat generáló kérdés volt mindig is az, hogy mikortól lehet a gyereknek mogyorót adni.

A mogyoró ugyanis ha nem megfelelő időben van adva, akkor bizony felelőssé tehető a mogyoróallergiáért is, és ez az egyik legsúlyosabb ételallergia, mely akár halált is okozhat a gyermeknél.

A földimogyoró-allergia a legtöbb embernél gyerekkorban alakul ki, és nem gyógyítható, éppen ezért az e betegségben szenvedőknek kerülniük kell az olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyekben akár csak egész kis mennyiségben fordul elő ez a hüvelyes zöldség.

Egy életen át tartó bélyeg tehát, ami ellen bizony tehetünk, ha egy kicsit körbejárjuk a kérdést.

De mik a tünetei a mogyoró allergiának?

A leggyakoribb tünet a csalánkiütés a száj környékén, vagy akár az egész testen, de jelentkezhet az arc duzzanata, hányinger és hasi fájdalom is. 

Ritka ugyan, de a földimogyoró az arra érzékenyekből akár életveszélyes anafilaxiás reakciót is kiválthat

A gyerekeknek - a fulladásveszély miatt - egészben egyébként sem javallott földimogyorót adni ötéves korukig.

 A harmadik születésnap előtt akkor sem érdemes megkóstoltatni a kicsikkel ezt a finomságot, ha a közeli rokonai között akad allergiás, asztmás vagy szénanáthás, e kor után azonban fokozatosan bevezethető az étrendbe.

A szakértők szerint először érdemes szószokba keverni a mogyorót, vagy a mogyoróvajat megkóstoltatni a kicsikkel; az olyan gyerekek, akiknek közeli hozzátartozóik nem szenvednek atópiás (veleszületett allergiás túlérzékenység) betegségekben, a szoptatás befejeztével, az elválasztás után már kaphatnak belőle.

A szakértők a szoptatós anyáknak is azt javasolják, hogy ha családjukban előfordult már asztma vagy szénanátha, lehetőleg ne egyenek földimogyorót. 

Amire egyébként szüksége van a szervezetnek, mert különféle fehérjéket, az energia felszabadításához szükséges B-vitamint, valamint vasat és cinket is tartalmaz. 

OSZD MEG másokkal is!