Ismered az újszülöttek tízparancsolatát? Ha nem, akkor ezt nem hagyhatod ki!

Kedves Anya és Apa!

Kérlek, tartsátok a levelemet olyan helyen, ahol mindig szem előtt van, és ha a dolgok ’rosszra’ fordulnak, vagy nehéz velem; csak olvassátok el ismét a soraimat!

Kérlek, ne várjatok el tőlem, mint újszülött gyermeketektől túl sokat, és magatoktól, mint újdonsült szülőktől sem.

Ajándékozzatok magatoknak és nekem születésem alkalmából 6 hetet arra, hogy nőjek és fejlődjek, kiszámíthatóbb (kevésbé törékeny és érzékeny) legyek, Ti pedig beletanulhassatok ebbe az új szerepkörbe.

Kérlek, etessetek, mikor éhes vagyok; az anyaméhben sosem találkoztam az éhség érzésével, az idő fogalma pedig semmit nem jelent a számomra.

Kérlek, ahányszor csak lehet; cirógassatok, puszilgassatok, ölelgessetek, ringassatok és dúdoljatok nekem, hiszen Anya pocakjában sosem voltam egyedül és távol Tőletek.

Kérlek, bocsássátok meg, ha túl sokat sírok, higgyétek el, nem azért teszem ezt, hogy megkeserítsem az életeteket, hanem, mert egyelőre ez az egyetlen eszközöm, hogy „elmondjam”, ha valami miatt nyűgös vagyok, vagy, ha valami fáj. Legyetek elnézőek velem és kis idő múlva sokkal több szociális készséggel fogok rendelkezni (és kevesebbet fogok bömbölni).

Kérlek, ismerjetek meg, engedjétek meg, hogy megmutassam, ki vagyok, miben vagyok más, mint ti.

Gondoskodjatok rólam, óvjatok és nyugtassatok, vigasztaljatok meg!

Ne aggódjatok; nem vagyok porcelánból, így a sok-sok apró hibát, amit véletlen és a legnagyobb szeretet mellett követtek el ellenem, simán kibírom, és sosem fogok miattuk neheztelni Rátok!

Ne haragudjatok rám, ha nem vagyok olyan tökéletes baba, ahogy megálmodtátok, és magatokra sem, amiért nem vagytok tökéletes szülők.

Egy nyűgös csecsemő legjobb nyugtatója egy kiegyensúlyozott, nyugodt szülő. Tudom, hogy nehéz, de kérlek, először magatokról gondoskodjatok: étkezzetek egészségesen, pihenjetek eleget és mozogjatok rendszeresen, így sokkal minőségibb lesz az az idő, amit rám szántok.Ápoljátok a kapcsolatotokat! Ne csak miattam/általam legyen család a család.

Tudom, hogy most szinte lehetetlennek tűnik, de nem is olyan sokára én is felnövök, és minden visszaáll a most olyan kesze-kuszává vált életetekben, a normál kerékvágásba. Tartsatok ki!

 Az első hetek nehezek. Még akkor is, ha a kicsi jó alvó és keveset sír, hiszen rengeteg változással, össze- és ráhangolódással jár a szülői szerepkör elsajátítása. De a szeretet mindent felülír!

OSZD MEG másokkal is!