Ilyenkor kell tisztába tenned: kezdő anyukáknak kisokos!

Gyerekenként változhat, mikor jön el a pelenkacsere ideje. A baba életének első pár napjában a legtöbb szülő napi 6-8 alkalommal teszi tisztába az újszülöttet. 

Ha minden pelenkázásnál székletet találsz a pelusban, akkor gyakrabban tedd tisztába a kicsit. Az első néhány nap után viszont már kevesebb pelenkázásra lesz szükség. 

A pici babák általában gyakrabban pisilnek, mint a nagyobbacskák, ezért gyakrabban kell pelenkázni is őket: átlagosan 5-6-szor naponta, de néha akár 8-9-szer is aktuális lehet a dolog. Ha a baba bekakilt, a lehető leghamarabb tedd tisztába! 

Evés előtt és után is ajánlatos ellenőrizni, nem időszerű-e a pelenkacsere. 

Alvás előtt viszont mindenképp győzödj meg erről! 

A pelenkacserék alkalmával törlöd át a baba bőrét popsitörlő kendővel, szükség esetén langyos vízzel. Mind popsitörlő, mind víz használata esetén töröld szárazra a kisbabád bőrét, különös tekintettel a hajlatokra. A szappan szárítja a bőrt, ezért csak akkor használd, ha tényleg szükség van rá. 

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni éjszaka? 

Éjjel elég akkor pelenkát cserélni, ha a baba bekakilt vagy a pelenka szivárog. (Utóbbi esetben előfordulhat, hogy nem a megfelelő méretet választottad. Ilyenkor próbálkozz egy nagyobbal!) 

Ha a baba csak bepisil éjszaka, akkor nem kell pelenkázáskor megmosdatnod. Viszont arra ügyelj, hogy teljesen tiszta legyen a gyerkőc popsija, mielőtt hosszabb időre lefekteted aludni. 

OSZD MEG másokkal is!