Ilyenek azok a bizonyos émelygős hetek!

Senkinek sem kívánja az ember, de át kell esnie rajta. mire készülj fel?

A várandósok több mint hetven százaléka számol be arról, hogy undorodik a kellemetlen szagoktól, de még a kedvenc parfüm is elviselhetetlenné válhat. Sokaknál a kávéillat, a cigarettafüst és a nyers hús szaga is a kerülendők listájára kerül. 

Mélykúti Andrea, aromaterapeuta képzést folytató dúla szerint mindez nem véletlen. 

Egyes szakvélemények szerint ugyanis az evolúció során kialakult védekezőmechanizmus állhat a szagérzékenység hátterében. A kismamák már kis koncentrációban is megérzik azokat a szagokat, amik számukra és a babájukra potenciális veszélyt jelentenek. 

Ezek a panaszok általában a 12. hét körül maguktól enyhülnek, de addig egyéntől függő mértékben súlycsökkenést eredményezhetnek.

Többféleképpen lehet enyhíteni a panaszokat. Sok anya számára már az is megoldást jelent, ha felkelés előtt elrág egy szelet száraz kenyeret vagy ropit, esetleg kortyonként megiszik egy pohár hideg tejet – osztja meg a dúla a leggyakoribb praktikákat. – Aromaterápiával is segíthetünk a rosszulléteken. Ősrégi, bevált módszer a szaglóüvegcsék használata az émelygés, hányinger ellen.

Több illóolaj közül lehet választani, legjobb, ha mindenki saját ízlése szerint dönt, mert a felerősödött szaglóérzéke fogja a kismamát a leghatékonyabban elvezetni a saját gyógyító illóolaj felé – tanácsolja Andrea.

Természetesen a tünetek egyénenként változnak, így mindenki másról számol be. 

OSZD MEG másokkal is!