Ilyenek a legjobb szülők - a gyermeknevelés fortélyai: fogadd meg a tanácsaikat!

8 dolog, ami megváltoztathatja a szemléleted, és módszereid!

1. Figyelj az alapokra!

Megfelelő táplálkozás, elegendő és jó minőségű alvás, testmozgás - ez nemcsak a gyermek megfelelő fejlődéséhez szükséges, a viselkedésére is komoly befolyást gyakorol. A sok testmozgás nemcsak a motoros készségeket fejleszti, ritkábbakká válhatnak a dühkitörések a gyereknél, segíti az önkontrollban és a koncentrációs készséget is javítja.

2. Legyen jó és bizalmas kapcsolatotok!

A legfontosabb a viszony minősége, ami a gyerek és köztünk van. A helyes út, ha bizalom és empátia tölti meg a kapcsolatunkat. Ha állandóan kritizáljuk, mindent kikényszerítünk nála, és nem jön létre egy toleráns, együttérző viszony, akkor sokkal kevésbé lesz együttműködő a gyerek. Ha jól kommunikálunk, ő is jól fog velünk kommunikálni. A gyerek mintát követ. Ha kérsz tőle valamit, te is használd a kérem, légyszi szavakat, és köszönj meg mindent! Tudj bocsánatot kérni, ha hibázol. (Ez sajnos nagyon sok szülőnek nem megy.)

3. Ne csak nézz, láss is!

Nézz a dolgok mögé! Ha úgy érzed, hogy neveletlenül viselkedett a gyerek, akkor próbáld megérteni a viselkedését. Ez egy tünet, oka van. Ha rájössz, hogy miért teszi, sokkal közelebb kerülsz a megoldáshoz, mintha azonnali reakcióként beledöngölöd a földbe.

4. Boldog párkapcsolat, boldog gyerek

Minden energia, amit a párkapcsolatodba beleteszel, tízszeresen megtérül. Ha azt látják a gyerekek, hogy támogatjátok egymás a pároddal, akkor ők is így fognak viszonyulni másokhoz. Mutassatok jó példát! Tiszteljétek egymást, és ez mutatkozzon meg a kettőtök közötti kommunikációban is.

5. Jó családi légkör mindenekelőtt

Biztos te is éreztél már olyat másoknál, hogy "nem jó ott lenni", mert rossz, nyomasztó hangulat van. Ott vannak a negatív rezgések a levegőben. Ez keletkezhet az apa és anya közötti rossz viszonyból, vagy az anya/apa és a gyerek közötti problémás kapcsolatból, esetleg a két gyerek között feszülő ellentétekből. A szeretetteljes családi légkör kulcsfontosságú a helyes út szempontjából. Ha valahol rés támad a "pajzson", amennyire lehetőséged engedi, próbáld meg kijavítani.

6. Légy kedves másokkal!

Ahogy Albert Einstein fogalmazott: "A példamutatás nem az egyik útja a tanításnak, hanem az egyetlen útja." Hogy beszélsz a boltossal? Hogy kommunikálsz a hivatalnokkal, ha valami problémád adódik? Milyen hangnemben beszélsz az anyósoddal, szüleiddel? A gyermeked mind látja, hallja ezt és tanul. És majd követi a mintát. A gyerek egy tükör. Sokszor csak olyankor vesszük észre, hogy mennyire nem jól kommunikálunk másokkal, mikor visszaköszönnek szavaink, és hanghordozásunk a gyerek beszédében.

7. Tégy a közösségért!

Mennyi áldozatot hozol azért, hogy jobb legyen az ovis csoportnak? Segítesz a szomszédnak? Szoktál adományozni? Esetleg önkénteskedni? Minél több önzetlen cselekednek a szem- és fültanúja a gyerek, annál valószínűbb, hogy belőle is egy önzetlen, kedves ember lesz.

8. Válassz körültekintően óvodát és iskolát!

A közösségnek óriási hatása van a gyerekre. Amikor kiválasztod az adott intézményt, akkor próbálj meg olyat keresni, ahol valószínűleg szeretetteljes, elfogadó csapatba kerül. Ahol több jót tanul a többiektől, mint rosszat. Nem könnyű feladat, és nehezen megfogható. Nyilván tökéletes csoport, osztály nincs. De törekedni kell arra, hogy a közeg minél pozitívabb legyen.


OSZD MEG másokkal is!