Ilyen egy refluxos baba: ismerd fel a tüneteket!

Ezeket figyeld meg, hogy el tudd dönteni: ebben szenved a babád.

Amikor a pici eszik bizony levegőt is nyel. A büfiztetéssel ennek távozásában segítünk. Fontos, hogy távozzon, különben fájni fog a baba pocakja, és emiatt nyűgös lesz. 

A büfiztetés során gyakran bukik is a baba - általában azért mert túleszi magát, és a feleseget adja vissza, de a túl sok levegő távozásakor is megszabadulhat némi tejtől a baba. Nem függ attól, hogy anyatejes, vagy tápszeres a pici. A bukás produktuma lehet egészen folyékony, vagy épp darabos, túrós is. Ez attól függ, hogy mennyi ideje volt a picinek emészteni.

 A normális mennyiség két-három kortynak felel meg, és az első pár hónapban etetés után 5-10 percig jelentkezik. Általában 6 hónapos korra megszűnik a bukás, mivel a gyomor záróizma megerősödik.

A bukás tehát természetes velejárója a csecsemő létnek, de azét érdemes odafigyelni néhány dologra, mivel a refluxos babákat minél előbb el kell kezdeni kezelni, hogy az élet számukra is komfortos lehessen.

Reflux tünetei babáknál:

- rendszeresen nagyobb mennyiség jön vissza a gyomorból
- szoptatás/etetés során hátraszegi a fejét
- sokat sír
- súlygyarapodása elmarad az átlagtól, esetleg csökken
- a bukás nem csupán az etetés után jelentkezik közvetlenül, hanem akár 1 órára rá is

Tanácsok reflux kezelésére babáknál:

- többször etesd, kisebb mennyiségekkel
- az etetés után fél óráig ne fektesd le
- emeld meg kissé a matracát a fejrészénél
- tápszeres babák esetén az antireflux tápszer jöhet szóba

Fontos a korai felismerés

Mivel a nagy mennyiségű bukás utalhat akár gyomorszájszűkületre is, mely a 4-7 hetes fiúknál a leggyakoribb, és sebészeti beavatkozást igényel.

OSZD MEG másokkal is!