Ilyen az első 6 héten a baba szoptatási rendje!

Érdemes követned!

Újszülött babád életének első néhány hete jó eséllyel összefüggő ködbe fog olvadni az emlékeidben, amolyan félálomszerű ködbe. Hajnalban felébredsz arra, hogy a kicsi szuszog, mocorog és ráncigálja a fejét a kiságyban, azonnal tudod, hogy éhes, kómában tisztába teszed még mielőtt egészen felébredne (és felébrednél...), aztán lecsukló fejjel szoptatsz és fogalmad sincs, mennyi az idő. Nézd meg az órát, és aztán nappal is mindig, amikor a kicsi enni kér.

 Az első hetekben érdemes felírogatni a szoptatásokat, és melléjük azt is, hogy pisis vagy kakis (vagy mindkettő) pelenkát cseréltél-e ki éppen. (Ha a kisbaba az ötödik gyereked, akkor nem, de akkor úgyse tudok neked semmi újat mondani ezzel a poszttal.) Nem kell mindig írni, csak néha egy pár napig kampányszerűen, és ezzel értékes információt szerezhetsz arról, hogy a kisbabád a nap mely szakaszaiban alszik, mikor van ébren, mikor kér gyakrabban enni.

Működő, kiszámítható napirend két módon alakulhat ki: vagy rátanulsz a kisbabád igényeire és aládolgozol a meglevő tendenciáknak (ez első gyerekeknél elég jellemző), vagy már van a családnak egy kialakult napirendje, és ahhoz igyekszel hozzámódosítani a kisbabád életritmusát.

Nagy kísértés, hogy ne reagálj azonnal a kisbabád félálomban-cuppogására, ökölrágcsálására (az ember hálás minden negyedóráért, amit nyugodtan tölthet), és lehet, hogy a baba vissza is alszik mélyebben még egy körre, és majd csak akkor fog felébredni, ha tényleg éhes lesz, de a viszonylagos nappali nyugalom ára az lesz, hogy éjszakára kerül át az állandóan enni akaró időszak. 

Nappal sajnálni fogod az időt arra, hogy aludj, éjszaka viszont a gyerek nem fog hagyni, és ennek elég gyorsan rossz vége lehet, vagyis próbáld azt csinálni, hogy az első néhány hétben nappal gyakorlatilag folyamatos szoptatás üzemmódban működsz. 

Nem ígérem, hogy a nyolcnapos babád mellett már meg fogod aludni az éjszakai 7-8 órádat (2-3 részletben), de velem ez történt, és soha el nem múló hálával gondolok a bábámra, aki azt mondta, hogy nappal tartsam magamon a gyereket és szoptassam, és akkor éjszaka fog többet aludni.

Újszülött korban két növekedési ugrás van: 2 hetes kor körül az első, és valamikor 4-6 hetes kor közt a második. (Később van még egy nagy ugrás 3 hónapos és egy 6 hónapos korban: váratlanul kevésnek fog tűnni a tejed, de semmi pánik. 

Ha tényleg kevés lesz, akkor majd hozzátáplálsz, és nem fog a világ összedőlni, egyébként viszont etesd a gyereket, és ha  ezekben az időszakokban egész nap szopizni akar, akkor az nem azért van, mert a tejed nem elég jó.)

Még megvan nekem néhány olyan szoptatós feljegyzés, mint amilyenekről a poszt elején az óra kapcsán írtam. Vigasztalásul íme a kéthetes és egynapos fiam "étrendje" (szoptatás ideje, időtartama): 23:00 - 23:40; 03:15 - 4:00; 6:15 - 7:00; 8:20 - 9:00; 10:50 - 11:15; 13:05 - 13:25; 13:50 - 14:10; 14:45 - 15:05; 15:45 - 16:30; 17:15 - 17:30; 18:00 - 18:30; 19:30 - 19:50; 22:00 - 22:20; 01:15 - 02:00.

Ez teljesen normális, gyakoriság és időtartam szempontjából is: 24 óra alatt 13 szoptatás, alkalmanként átlagosan fél órán át. Felejts el minden szakirodalmat, amiben az volt, hogy 3 óránként 15 percnek "elégnek kell lennie". (Ha a te babádnak elég, akkor éljen-éljen, de ez nem követelmény.)

Tartsd észben, hogy ez a szakasz nem tart örökké, akkor sem, ha most úgy tűnik, hogy soha többé az életben nem fogsz végigenni egy szelet vajas kenyeret és aludni utána egy jót. 

A túlélés azt jelenti, hogy hagyd a házimunkát: amikor a gyerek alszik, azonnal aludj te is, igyál sok folyadékot és egyél rendesen. 

Az első 4-6 hét végeztével (a második újszülöttkori növekedési ugrás után) mérhető változás lesz a napi időbeosztásban és te is fellélegezhetsz kicsit, addig peddig jusson eszedbe, hogy az első 6 hetet gyermekágy-nak hívják, egyáltalán nem véletlenül.

OSZD MEG másokkal is!