ILYEN a szülés utáni depresszió

Amit tudnod kell róla, és erről az állapotról...

Hogy mi okozza?

A mai napig nem tudni,e rről megoszlik ugyanis a szakemberek véleménye.

Csak annyit tudni, hogy az anyák kb. 10-13%-át érinti. Komoly betegség, mely a szülést követő 1 éven belül jelentkezik, és mindenképpen kezelést igényel.

A szülés utáni depresszió tünetei a szülést követő első évben jelentkezhetnek. Komoly és súlyos tünetek, melyek kezelést igényelnek. A kezelés azért is szükséges, mert fokozott az öngyilkosság veszély.

Ezek különféle tünetek lehetnek.

Kedvtelenség, levertség, nem múló fejfájás és egyéb fájdalom, düh, harag és bűnösség érzése. Ezek bizonyos esetekben még normálisak is, azonban tudnunk kell, mikor érdemes már orvoshoz fordulni a gondunkkal.

Fontos tudnod róla, hogy a probléma nem elodázható!

A kezeletlen szülés utáni depresszió nem csak az anyát, a gyermeket is károsítja! Az öngyilkossági veszély és a csecsemő bántalmazásának veszélye mindenképpen indokolttá teszi a szülés utáni depresszió kezelését.

Bárki lehet depressziós a terhesség alatt és a szülést követően. Ne szégyenkezz azért, mert környezeted azt várja tőled, hogy boldog légy, de nem vagy az. 

Merj segítséget kérni és fogadd el, ha segítenek

Általában a kombinált kezelés segít a depresszió tüneteinek enyhítésében. A szakemberek előnyben részesítik a pszichoterápiát, szociális támogatást, az alternatív terápiákat ( pl. fényterápia, alvásmegvonás ) és az egészséges életmódra vonatkozó előírásokat, pl: omega-3 zsírsav, folsav fogyasztása, testmozgás, megfelelő táplálkozás.

OSZD MEG másokkal is!