Ilyen a csecsemőkori hasfájás! Ezt kell tudnod róla!

Sok fiatal szülő idegeit teszi próbára a csecsemőkori kólika. Ha valóban csak hascsikarásról van szó, az ártalmatlan dolog, általában idővel magától megszűnik. 

A baba szépen fejlődik, gyarapszik, és alapvetően egészséges. Ám a baba órákig sír, és szinte semmivel nem lehet megnyugtatni, lecsillapítani. Különösen nyugtalanító a dolog első gyermek esetében. Aki ismer néhány hasznos trükköt, könnyebben úrrá lehet a bajokon.

Hogy a csecsemő élete első néhány hónapjában sír, egészen normális. Az egész napra elosztva ez általában egy óra időtartamot jelent. 

A sírásnak fontos szerepe van, a csecsemő ezzel tudatja, hogy éhes vagy tele van a pelenka, fázik vagy melege van, esetleg némi törődést igényel. Sírós vagy hasfájós csecsemőről csak akkor beszélhetünk, ha a baba legalább három hétig, a hétnek legalább három napján, az adott napon összesen három órán át vagy tovább sír.

A csecsemőkori kólika a születéstől számított második héten elkezdődhet és ritkán tart hat hónapos kornál tovább. A csúcspont általában két hónapos kor körül várható. 

Ezután általában fokozatosan javul a helyzet, ezért egyes nyelvekben ezt a jelenséget három hónapos kólikának is hívják, még ha nem minden esetben van szó valódi „kólikáról”, tehát görcsös eredetű szervi fájdalomról.

Főképp délután és este, etetés után sír hangosan és kitartóan a gyermek. 

Közben felhúzza a lábait, rugdalózik, kezeit ökölbe szorítja és nagyon nyugtalan. A hasa kemény és feszes, ami részben azzal magyarázható, hogy a síráshoz a kicsiknek meg kell feszíteniük a hasizmaikat. A lábak felhúzásának szintén hasonló a funkciója.

A has azonban valóban lehet püffedt, felfúvódott – a csecsemők kb. 80%-a szenved puffadásban, élete első három hónapjában, ami fájdalmakkal jár. A panaszok ennek megfelelően a gázok távozásával vagy székletürítéssel enyhülnek.

Az érzékeny gyerekeknek minden a hasára megy. Igen érzékenyen reagálnak a környezetükben  kialakuló disszonanciákra. Ez lehet a szülők közötti feszültség, fáradtság vagy bizonytalanság. A csecsemő érzi, ha elutasítják, és a szülőket sírással „bünteti”. 

A túl sok inger és hang is kiválthat elutasítást a csecsemőben, aminek sírással ad hangot.

A hasfájás fizikai oka, hogy a nyugtalan vagy mohó gyermek szopás közben túl sok levegőt nyel a tejjel. Fontos, hogy néhány percnyi szopás után a kicsit büfiztessük. 

Érdemes tudni, hogy a legtöbb csecsemő a szopás elsőhárom percében veszi magához az adott tejporció 90%-át! A szoptatáshoz nem megfelelő a hanyatt fekvés, jobb, ha a pici félig ülve helyezkedik el, hogy a levegő könnyebben távozhasson. 

A tápszerrel táplált csecsemőknél arra is gondolni kell, hogy a cumin lévő túl nagy lyuk is kedvez a nagyobb mennyiségű levegő lenyelésének. Nem ajánlatos a cumisüveget erősen rázni sem, mert ekkor hab, illetve buborékok keletkeznek a folyadékban.

A csecsemők emésztőszervrendszere életük első hónapjaiban nem teljesen kifejlett, ezért a belek mozgása és az elégtelen enzimtermelés miatt nem tökéletes a tejcukor emésztése. Minden váltás a táplálás során fokozott gázképződéshez vezet. 

Ha a baba hasa a gázoktól felpüffed, érdemes speciális babakúpokat alkalmazni, amelyek többek között puffadástmegszüntető köményt tartalmaznak. 

A szoptatós anyának minden esetben tartózkodnia kell a puffadást okozó ételek fogyasztásától.

OSZD MEG másokkal is!