Így vészeld át a szülés utáni kritikus 6 hetet!

A szülés utáni hetek igazi kettősségben telnek. Egyrészt hatalmas a boldogság, hogy minden rendben, másrészt ott az aggodalom, a felelősség, hogy vajon elég jól csinálsz-e mindent. A tested pedig átmeneti állapotban van: megszülted a babát, de semmi sem a régi se kívül, se belül. Most összegyűjtöttük, mi történik ilyenkor, és mit tehetsz, mit kérhetsz, hogy sokkal jobban érezd magad.

Ügyelj a bőséges ivásra, a gyakori pisilésre, különösen a szülés után közvetlenül. A gátmetszést, -repedést többnyire felszívódó varratokkal látják el, de duzzanatot, fájdalmat még a második-harmadik héten is érezhetsz. A császárosok jól teszik, ha hat órával a műtét után felkelnek, és mindennap többször is járkálnak egy keveset, tornáztatják a lábukat, zuhanyozni is nyugodtan lehet. Most még fordulni is nehéz, de napról napra jobb lesz! A mellbimbód érzékeny lehet, de a súlyos sérülések nem normálisak, kérj segítséget. A tejbelövellésre a második és a negyedik nap között számíthatsz.

Fürdés helyett inkább zuhanyozz, melltartót pedig inkább ne hordj. Úgy érezheted ezekben a napokban, mintha folyton nagyon tele lenne a melled, és még a szoptatás is csak kicsit könnyítene rajta. Bár fontos, hogy mindennap bőségesen szánj időt a pihenésre, alvásra, azért a sétáról, intimtornáról se feledkezz el! A fokozott verejtékezés még jellemző lehet a tizedik-tizenkettedik napig.

Talán meglepődsz, hogy újra és újra vérzést tapasztalsz. Az első szülés után marad abba leghamarabb, többedik szülésnél már renyhébb lehet a méh összehúzódása, ezért újra és újra lehet pár nap szünet a vérzésben. Orvoshoz akkor kell fordulnod, ha lázas vagy, görcsösen fáj az alhasad, és megváltozik a folyás állaga, szaga, ráadásul a tejed is kevésnek tűnik. Mindezt az is okozhatja, ha lepénydarab maradt a méhedben.

Ha voltak aranyeres panaszaid, nagyjából mostanáig kellett volna elmúlniuk. Ha ez nem történt meg, keress fel proktológus szakorvost. Ha császármetszésed volt, ekkor már csak kicsit lesz érzékeny a hasi sebed.

Míg a szülés után közvetlenül még másfél kilós volt méhed, mostanra már csak tíz-tizenöt deka. Talán a baba is nyugodtabban alszik már az első két-három hét összevisszasága után, így te hosszabb egybefüggő időszakokat tölthetsz alvással.

Már nem szabadna fájnia a gátmetszés helyének. Ha mégis így lenne, említsd meg a hathetes kontrollon az orvosnak. Beszéljetek a pároddal a fogamzásgátlásról is. Nem volna rossz megoldás, ha egyelőre ő vállalná ezt. Elképzelhető, hogy ez egyelőre pusztán elméleti felvetés, mert lehet, hogy semmi kedvet sem érzel a szexhez. Az biztos, hogy új utakat kell keresnetek, több kényeztetéssel, nagyobb rugalmassággal.

OSZD MEG másokkal is!