Így vágd a körmét a pici babának!

Nem mindegy, hogyan csinálod. Mutatjuk!

A kisbabák általában akkora körömmel születnek, amivel már karmolásokat okozhatnak maguknak. Sokan ezért azt tanácsolják, hogy az újszülötteknek húzzanak a kezükre kis zoknit, hogy ne tudják megsérteni magukat.

 Mindaddig javasolják ezt, amíg a babák számára készült körömvágó olló biztonságosan be nem vezethető a köröm alá. Ez általában 1-2 hetet jelent és az attól való félelmet, hogy nehogy beszakadjon a baba körme.

Más ajánlás szerint azonnal, megszületés után is lehet vágni a baba körmét, de nagy óvatosságot igényel a művelet: a kisbaba hadonászik, körme megsérülhet, emiatt rosszul nőhet később a köröm.

A baba körme és körömágya nagyon érzékeny, sérülékeny, ezért kell odafigyelni az eszköz kiválasztására és magára a vágásra is.

Mindenképpen olyan ollót használjunk, amelynek lekerekített a vége, de erős anyagból készült, azaz jól viszi a baba körmét. 

Ha a köröm elválik az alatta található bőrtől, akkor nyugodtan levághatjuk. Érdemes fertőtleníteni előtte az ollót (vannak, akik a baba ujjainak végével is megteszik ugyanezt). Olyan ollót használjunk, ami csak a kisbabáé. Körömreszelőre nincs szükség.

Rendszeresen kell vágni a körmöt: a babák körme sokkal gyorsabban nő, mint a felnőtteké, beakadhat ruházatba, sebeket, karmolásokat okozhat önmagának a hosszúra nőtt körmökkel. 

Legalább hetente egyszer vágjuk le a kis körmöket az ujjakon és a lábakon is. De az sem ritka, ha hetente kétszer is szükséges a körömvágás.

Nem kell ívet vágni a körömben: úgy vágjuk, amilyen a köröm természetes formája. Figyeljünk oda arra is, hogy ne tudjon benőni a köröm. Nem kell kivágni a sarkait a körmöknek és ellenőrizzük le mindig, hogy nem maradt-e éles, helyes rész.

OSZD MEG másokkal is!