Így tárold az anyatejet: a megfelelő praktikák!

Ezeket érdemes megfogadnod!

Mindig mossunk alaposan kezet az anyatej lefejése, adagolása előtt. Mindig tiszta üvegbe, vagy speciálisan az anyatej tárolására készített és kereskedelmi forgalomban kapható zacskóba töltsük a tejet, majd gondosan zárjuk le a csomagolást. 

Mindig hagyjunk levegőt, egy kis helyet a tároló eszköz tetején, mert a fagyott állapotban a tej kitágul. A fejő pumpát mossuk el meleg, szappanos vízben, s hagyjuk szobahőmérsékleten megszáradni.

A hűtőben tárolás helyes módja

A kiporciózott tej szobahőmérsékleten 4-8 óráig áll el, amennyiben még később szeretnénk felhasználni, akkor rögtön tegyük hűtőszekrénybe, ahol legfeljebb öt napig tárolhatjuk gond nélkül. 

Mindenképpen írjuk rá a csomagolásra a hűtés kezdetének időpontját, nehogy tovább álljon a hűtőben, mint öt nap! Amennyiben tudjuk, hogy útközben leszünk az etetés idején, akkor a kellő mennyiségű tejet hűtőtáskában vigyük magunkkal.

Az anyatej lefagyasztása

A tejet természetesen le lehet fagyasztani, hogy akár az elkövetkezendő hónapokra is jusson az értékes nedűből. Amennyiben a fagyasztó a hűtőben található és nincs külön fiók résszel elszeparálva, s a hőmérséklete maximum -6°C akkor 2 hétig, amennyiben van külön zárt fiókrész és a hőmérséklet -12°C akkor 3 hónapig használható fel az itt tárolt és fagyasztott tej. 

A külön mélyfagyasztó szekrényben tárolt tejet – mínusz 18°C alatt – pedig 12 hónapig is nyugodtan felhasználhatjuk.

Fagyasztáskor mindig a fagyasztó rész leghidegebb pontjára tegyük a gondosan lezárt adagokat, sosem az ajtóba.

Az egyszer már felengedett tejet sosem szabad újra fagyasztani, illetve a fagyasztott tejhez nem szabad frisset önteni. 

Fagyasztáskor is fontos a raktározás kezdetének pontos időpontját feltüntetni a csomagoláson, s mindig a legrégebben lefagyasztott adagot kell szükség szerint felhasználni.

OSZD MEG másokkal is!