Így taníthatod hatékonyan beszélni a gyerekedet: baba beszédfejlesztő

A baba első szavai

A babák alapvetően érdeklődnek a hangok iránt. Már az anyaméhben képes megkülönböztetni az édesanya hangját más hangoktól. Amikor a baba elkezdi kiejteni első szavait, nagyon fontos, hogy figyelj rá. A babádnak nagy szüksége van a pozitív visszajelzésekre ebben az időszakban, bátorítsd őt gyakran, és tartsatok szemkontaktust – így a baba bátrabban és egyre többet fog majd beszélni!

Mikor kezd beszélni a baba?- A beszédfejlődés szakaszai

Íme, egy gyors útmutató a különböző fázisokhoz, amelyeken a baba végighalad a beszéd tanulása közben. Ne felejtsd, minden baba más ütemben fejlődik, és ez a beszédfejlődésre is érvényes/vonatkozik. Teljesen normális, ha egy bizonyos fázis hamarabb vagy később jelentkezik gyermekednél.

Beszédfejlődés az első születésnapig

Az első születésnap környékén a totyogó babád folyamatosan fecseg. Gyakran előfordul, hogy a szavakat nem tökéletesen ejti ki, vagy úgy hangzanak, mintha több szót mondana ki egyszerre. Gyakran egészen szórakoztató a baba beszédét hallgatni! Amellett, hogy még csak bizonyos szavakat tud a baba kiejteni rendesen, ennél már sokkal több mindent megért!

Beszédfejlődés 18–24 hónapos kor között

Ebben az időszakban kezd el a baba igazán érdeklődni a környezete iránt. Sok ismerős tárgy nevét megtanulja, mint például a csésze, cica, mama és papa – naponta több mint 10 szót tanul! Már képes lesz rámutatni ismerős tárgyakra és személyekre, és megtanulja, hogy a beszéd nagyon fontos eszköze a vágyai, akarata kifejezésének.

Beszédfejlődés 2 éves korban

Ebben az időszakban a baba elkezdi a szavakat egyszerű mondatokba helyezni – ezt gyakran nevezik bababeszédnek. Találkozhatsz ebben a korszakban olyan rövid kifejezésekkel, mint az „én játszom” vagy „mama inni”. Emellett gyakran használnak már ismert szavakat olyan fogalmakra, amelyekhez hasonlítanak – például a cicát nevezhetik kutyának.

Beszédfejlődés hároméves korban
Ebben a korban a baba már képes hosszabb mondatokat megfogalmazni, és nagyjából már 900 szót ismer! Ez az ötöde annak, amennyit ötéves korára ismerni fog.

Hogyan segíts a babának beszélni és figyelni?

Totyogó korban a baba agya egy szivacshoz hasonlítható, amely nap mint nap egyre több új szót szív magába. Minél többet beszélsz hozzá és figyelsz rá, annál többet fog tanulni.

Sokféle módon tudsz segíteni a babádnak megérteni, amit hall, és felhívni a figyelmét a beszéd és a hallgatás, valamint a figyelem fontosságára. Ez később megkönnyítheti számára a barátkozást és a koncentráció képességét.

OSZD MEG másokkal is!