Így szeresd okosan a babádat! Nem mindegy, hogy csinálod!

Vizsgáljuk meg közelebbről a SZERETETET, hogy te és a babád csodálatos élményeket osszatok meg egymással.

1. Csökkentsd a hangerőt! 

A babák sírnak. Ezt kell tenniük, hogy kommunikáljanak (vagy legalábbis így próbálkoznak). A sírás néha másodpercekig, néha percekig, máskor végtelennek tűnő ideig tart.

 Függetlenül a sírás valódi okától – a babád lehet éhes, fáradt, fázhat, melege lehet, kényelmetlenül érezheti magát, lehet ideges, unatkozhat, csupán 15 perc után abba is hagytad a grimaszolást vagy csak egyszerűen csak sírnia kell – a legrosszabb, amit tehetsz, hogy megpróbálod túlkiabálni őt. 

A kisbabád folyamatosan táplálkozik az energiádból. Pontosabban, minél indulatosabb vagy, annál indulatosabb lesz a baba is. Szóval, amikor épp pelenkát cserélsz és a csöppség hangereje legjavát mutatja (és kapkod a levegő után, hogy még érdekesebb legyen), ne engedd, hogy a benned lejátszódó feszültségek kitörjenek. Maradj nyugodt, halk, énekelj és nyugtasd meg a kis drágádat, hogy minden rendben van. Magadban azt mondhatod, „Hagyd már abba a sírást!”, de a hangod azt kell, hogy mondja: „Anyu szeret téged, bogárka.”

2. Feküdj le! 

Nem számít, mennyire szereted a gyermekedet, olyan mértékű kimerültséget fogsz megtapasztalni, amiről nem is tudtad, hogy létezik. A magad és a felelősséged alatt lévő kicsi egészségét tekintve, elengedhetetlen az, hogy vigyázz magadra.

 Ez azt jelenti, hogy elfogadod a felajánlott segítséget és, amennyiben lehetséges, időről időre hagyj fel az ellenőrzéssel. Amikor anyósod felkínálja, hogy vigyáz a babára az etetések közötti pár órában, ne törődj azzal, hogy rendesen fogja-e tartani vagy megfelelően fogja-e énekelni a dallamokat.

Csak mondj igent. Amikor a szomszédok vacsorával kínálnak, ne utasítsd nagylelkűen vissza, hanem örömmel fogadd el. Amikor a férjed felajánlja, hogy elviszi sétálni a babát, ne foglalkozz azzal, hogy megfelelően öltözteti-e fel. Inkább aludj egyet. A végén a babának is és neked is jobb lesz.

3. Menet közben tanulj!

 Értesd meg magaddal, nincs olyan, hogy tökéletes szülő. Minél hamarabb fogadod el ezt az igazságot, annál jobb lesz a kapcsolatod a gyermekeddel. Természetesen, meg fogod próbálni elérni a szülői tökéletességet – mind megtesszük. De senki sem képes félrecsúszások nélkül végezni egy 24/7 munkát. És ez igaz, szülőnek lenni egy 24/7 munka.

4. Légy jó megfigyelő! 

Mivel a babád még nem tud beszélni, a jelekre kell figyelned, hogy megtudd, mit akar, vagy mire van szüksége. Ezek a jelek nem lesznek már az elejétől nyilvánvalók, de tanulmányozd őt közelről és meglepődsz majd, hogy milyen értékes részei lesznek ezek a jelek a kapcsolatotoknak. Ne feledd, ő még csak egy kezdő kommunikátor, ezért neked kell szakértővé válnod az értelmezésben.

OSZD MEG másokkal is!