Így óvd meg a baba bőrét!

Kisbaba bőrápolási tudnivalók felsőfokon!

Az új környezethez alkalmazkodva az első néhány hónapban a kisbaba bőre még igen kényes. Kerüljük az olyan termékek használatát, amelyek irritáló hatással lehetnek rá. Gondoskodjunk arról, hogy a mosáshoz kímélő mosószert használunk, melynek köszönhetően a ruhák gyengéden érintkeznek a babák bőrével.

Figyeljünk az újszülötteket gyakran érintő bőrpanaszokra!

A koszmó, az újszülöttkori akne, vagy a milia olyan gyakori bőrproblémák, amelyek sokszor kezelés nélkül, maguktól is megszűnnek. Az ekcéma vagy a pelenkakiütés kenőcsökkel orvosolható; ilyenkor a gyermekorvos vagy a védőnő nyújthat segítséget a hatékony kezelésben!

A bőrgyógyász ajánlása

„Az újszülöttek bőrét magzatmáz (vernix) borítja, melynek hámlása természetes folyamat, épp ezért nem igényli a kenőcsök használatát vagy a mesterséges hámlasztást. Az újszülöttet fürdetni sem kell minden nap, csupán az arcocskáját, nyakát, kezeit és popsiját kell gyengéden megtisztítani és felitatni róluk a nedvességet.”

Milia:Ezeket a baba orrán, orcáin és állán megjelenő, apró fehér pöttyöket a bőrfelszínen megrekedt felhámpikkelyek okozzák. Megjelenésük teljesen normális jelenség és többnyire pár hét alatt el is tűnnek.

A koszmó szintén gyakori, ugyanakkor ártalmatlan bőrprobléma, amely elsősorban a fejbőrön, de néha a szemöldökön, szemhéjon, orron vagy akár a fülek mögött lerakódó viaszos, pikkelyes réteget képez. A kezelése leghatékonyabban speciális samponokkal, babaolajjal és kenőcsökkel történhet.

Az ekcéma elsősorban a hajlatokban és redőkben alakul ki a baba párhetes korában. Elkerülése érdekében fontos, hogy megakadályozzuk a lehetséges kiváltó tényezőket, például a száraz bőrt. A gyengéd, hidratáló fürdetők és testápolók használata segíthet, de a problémával kapcsolatban mindenképp érdemes a gyermekorvos véleményét is kikérni!

A pelenkakiütést a baba popsijával érintkező vizelet és széklet okozza. Kialakulásának megelőzéséhez épp ezért fontos, hogy a pelenkát mindig időben cseréljük; ellenkező esetben fájdalmas bőrgyulladás alakulhat ki. A bőr szellőzésének érdekében minden nap tegyük lehetővé a baba számára, hogy pelenka nélkül szabadon mozoghasson!

1. A baba fürdetése

A fürdetéshez készítsük elő a fürdőszobát; helyezzük magunk mellé a tiszta pelust és alvós ruhát, hogy minden kéznél legyen. Gondoskodjunk a fürdőszoba megfelelő hőmérsékletéről! A fürdetőkád mellett egy puha törölközőre is szükségünk lesz, a fürdetéshez pedig elég, ha csak vizet használunk: a szappan és samponok irritálhatják a picik bőrét. Vannak babák, akik kifejezetten élvezik a meleg vízben történő „pancsolást”, míg másoknak idő kell ahhoz, hogy megszokják az új élményt. 

A gyengéd érintéseket kiegészíthetjük azzal, hogy beszélünk és dúdolunk a babához, hiszen ez segít a megnyugtatásukban az első fürdetések alkalmával.

Az első hetekben talán egyszerűbbnek bizonyulhat egy alapos, „tetőtől-talpig” tisztogatás, puha, meleg, bevizezett szivaccsal vagy törölközővel. A tisztogatást kezdjük a szemkörnyék, a fül és a száj áttörlésével, majd haladjunk fokozatosan lefelé! Ügyeljünk arra, hogy ne dörzsöljük túlzottan a bőrt, amivel eltávolíthatjuk róla a természetes védőréteget. Miután végeztünk, paskoló mozdulatokkal itassuk fel a pici bőréről a nedvességet és burkoljuk őt meleg törölközőbe!

2. Teremtsünk nyugodt és kellemes környezetet az alváshoz!

A pihe-puha és kényelmes babakuckó kialakításához a baba bőrével érintkező pamutok (ruhák, ágyneműk, törölközők valamint a családtagok ruházatának) mosásához használjunk mindig finommosószert! Klinikai tesztek igazolják, hogy az Ariel Baby olyan kíméletes a bőrhöz, mintha csak vízzel mosnánk a ruhákat.

 Miközben az Ariel Baby megőrzi a ruhák puha tapintását, a benne található hatóanyagok összetétele és a foltkezelő kupak segítenek a mélyen beivódott foltok eltávolításában és ragyogóan tisztává varázsolják a baba környezetét.


OSZD MEG másokkal is!