Így öltöztesd a babát évszaknak megfelelően!

Az újszülött öltöztetése az egyik legnagyobb fejtörést okozó kérdés.  Azonban tanulható!

Összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot, ami rengeteg szülő és anyuka szerint bevált. Az ember hőérzete tanult dolog. A túlöltöztetett gyerek felnőtt korában is fázós lesz.

Alapszabály, hogy a kisbabára mindig egy réteggel több ruhát adj, mint amiben Te jól érzed magad.

Hogyan öltöztesd lakásban?

A lakás hőmérséklete ugyan függ az évszakoktól, de általában igyekszünk állandó, kellemes hőfokot biztosítani.

Mit vegyen fel tavasszal?

Tavasszal az idő nagyon változékony. Reggel még hűvös van, délben már meleget a nap, de ha kora délután befelhősödik az ég, máris hűvös van megint. Napnyugta után akár még hideg is lehet. Ezért tavasszal a napszakok szerint érdemes öltöztetni a babát.

Délelőtt a benti body és rugdalózó fölé mindenképpen adj rá egy kiskabátot is. Ha a babakocsiban fekszik, takard be egy babatakaróval.

Ahogy melegszik az idő, leveheted róla a babaplédet, később a kiskabátot is. Ha a tarkójánál benyúlsz a ruhája alá, és forró a bőre, biztosan melege van.

Nyáron...

Reggel a rövid ujjú vagy ujjatlan body fölé adjunk egy vékony pulóvert vagy kardigánt, alulra pedig egy vékony, hosszú pamutnadrágot. Ahogy melegszik az idő, vegyünk le egy-egy réteget: először a kardigánt, utána a nadrágot.

Extrém hőség esetén akár egy szál pelenkára is levetkőztetheted. Szoptatáskor, vagy hordozáskor, amikor egymást is melegítitek, különösen fontos, hogy minél kevesebb ruha legyen rajta. A szoptatás befejezésekor nyugodtan visszaadhatsz rá egy vékony felsőt.

Őszi öltöztetés

Ősszel is fontos a réteges öltöztetés. Nagyjából ugyanazt add a babára, mint máskor, csak válassz vastagabb anyagból készült ruhákat. Jól jön egy kezeslábas is. Ez lehet pamutból vagy plüssből is, ha csak a melegítés a cél. Az őszi esős időben nagyon jól jön egy vékonyabb, vízlepergető overáll. Lehetőleg kerüld a műanyag esőruhákat, mert abban nagyon könnyen beizzadhat. Ma már kaphatók bébi overáll is softshell anyagból, ami egy vékony, lélegző, de vízlepergető anyag.

Az őszi ruhatár elengedhetetlen kelléke a sapka. A baba hajmennyiségétől is függ, hogy mikortól kell rá sapkát adnod, és milyen vastagot. Ha feltámad a szél, mindenképpen legyen rajta egy vékony pamut pasi. Ahogy hűl az idő, előveheted a vastagabb sapkákat, de a bélelt vagy termo sapkát hagyd meg télire!

Télen, a vacogós hidegben

Most jött el az ideje a vastag sapkáknak! A vékony termo anyagból készült sapka kényelmesebb, mint a vastag kötött. Fontos, hogy a baba fülét is védje. Újszülöttnek felesleges a sál. ½ - 1 éves kor között akár veszélyes is lehet, amikor már húzkodni tudja.

Jól jön viszont egy vastag babatakaró. Ha bármikor úgy gondolod, elkel még egy plusz réteg, akkor egyszerűen betakarod vele. Ha a babakocsit kint tárolod, vagy az autó hideg helyen áll, a babakocsi vagy hordozó aljába is célszerű egy kisméretű babatakarót teríteni, hogy alulról se fázzon meg.

OSZD MEG másokkal is!