Így növelheted a teherbeesés esélyét 35 év felett!

Így növelheted a teherbeesés esélyét 35 év felett!

A teherbeesést nagyban megkönnyíti, ha tisztában vagy a fogantatást befolyásoló, legfontosabb tényezőkkel.

Íme, néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani:

Konzultálj az orvosoddal!

A legjobb, ha átnézitek az orvosoddal a saját és családi kórtörténetedet, hogy milyen gyógyszereket szedsz, és hogy megfelelő-e az életmódod.

 Ezt mindenképpen tedd meg időben, hiszen így lehetőséged nyílik arra, hogy az esetleges hiányosságokon vagy problémákon javíts. Egészségügyi állapotodnak, életkorodnak megfelelően változtathatsz életmódodon, ehhez oldalunkon akár táplálkozási tanácsadó segítségét is kérheted, ide kattintva.

Türelem, türelem és türelem!

A legtöbb kutatás szerint a 35-40 év közötti nőknek 70-80% esélye van arra, hogy 1 éven belül teherbe esnek. Összességében, a 30-as éveik végén járó nőknek kb. 90%-a teherbe esik 2 éven belül. 

Ezek a számok nagyon jók, ám vedd figyelembe, hogy 1-2 év nem rövid idő. De teljesen természetes, hogy több időbe telik a sikeres teherbeesés.

A fizikai, szellemi és érzelmi egészség fontossága

Az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a koffein negatívan befolyásolhatják a termékenységet. Ugyancsak igaz ez a túlsúlyra vagy a kóros soványságra is, mivel ezek az állapotok zavart okoznak a hormonfunkciókban. A stressz szintén rendkívül rontja a fogantatás esélyét.

Ovulációs teszt használata

Szerezz be egy ovulációs tesztkészletet, amivel könnyen meghatározható mikor van peteérés. Az ovulációs teszt az LH hormonszint növekedésre jelzi az ovuláció várható időpontját. Így meghatározható a legtermékenyebb időszak és jelentősen növelhető a teherbeesés esélye. 

Fontos viszont, hogy őrizzétek meg a romantikát! Az együttlétek ne a “gyerekcsinálásról” szóljanak, még ha ezeken a napokon valamelyest tervezetté is válnak. Inkább legyenek ezek különleges alkalmak, amikor több időt szántok egymásra, meghittebb környezetben.

A férfi termékenység szerepe 

A terméketlenséget általában női problémának tekintik, de a gyermekáldás elmaradása mögött pontosan ugyanakkora eséllyel a férfi is állhat. 

Fontos azt is figyelembe venni, hogy bár kisebb mértékben, de a férfiak termékenysége is csökken az életkor előrehaladtával. A férfiak nemzőképességéről spermavizsgálat során kaphatunk pontos képet. Életmódbeli változtatásokkal, illetve étrend-kiegészítőkkel nagymértékben javítható a férfi termékenység is.

Természetes termékenységtámogatás

Rengeteg termékenységet segítő természetes módszer létezik, amelyek 35 év felett is hatékonyan növelhetik a teherbeesés esélyeit. Vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények: könnyen lehet, hogy pont a megfelelő tápanyagok bevitele a hiányzó láncszem. 

Érdemes tehát ezekre is figyelmet fordítani, de csak azokra, amelyek hatását a modern kutatások is megerősítették!

Szakorvosi segítségre abban az esetben van szükség, ha rendszeres nemi élet ellenére egy fél-1 évnél hosszabb idő alatt sem sikerül teherbe esni. 

Ilyenkor érdemes lehet termékenységi tesztet elvégeztetni, illetve egy meddőségi specialistát felkeresni.

OSZD MEG másokkal is!