Így kommunikál a kisgyermek csecsemő korban: ez a jelbeszéd lista hasznos lehet!

Kisbabánk leggyakoribb kommunikációs tevékenysége a sírás. A csecsemők naponta legalább 2 órát sírnak. A tapasztalatok szerint a legtöbb baba a késő délutáni, kora esti órákban sír a legtöbbet, amikor a szülők a napi munka után fáradtan haza térnek, és szeretnének lazítani.

A kisbaba sírásának okát meg tudjuk fejteni. A kisbaba sírásának mindig oka van. A sírásával mindig valami kellemetlen érzését hozza a tudomásunkra. Amikor ráhangolódunk a sírására, hamar megtanuljuk azt is, hogyan tudjuk megnyugtatni.


Éhes vagyok

 – Ha éhes, a kisbabánk sírni kezd. Ismétlődő sírással jelez, ami azt jelenti, hogy sír, majd egy pillanatra abbahagyja, levegőt vesz, újra sír, újra levegőt vesz, és folytatja, míg nem kap enni. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha megetetjük, akkor is, ha az aktuális periódus még telt el az utolsó etetés óta. A kisbaba sem szabályos időközökben éhezik meg, hiszen nem egyforma mennyiségeket eszik, ugyanúgy, ahogyan mi, felnőttek sem.

Tele a pelusom – A kisbabák jobban szeretik, ha a popsijuk alatt tiszta a pelenka. A sírás ilyenkor halkan indul, majd egyre erősödik, a baba egyre hangosabban sír. Izeg-mozog az ágyacskájában, jelzi, hogy csípi valami. A jelenleg kapható pelenkák sokkal ritkább pelenkacserét tesznek szükségessé, bár ha a kicsi bekakilt, érdemes a pelenkáját azonnal lecserélni.

Fájdalmam van – ez a sírás éles, szinte sikító. Valószínűleg könnyen megkülönböztethető a többi sírástól. Minden csecsemő sír, ha fáj valamije. Ilyenkor levegő után kapkod, és újra elkezd sikítani. Addig ne nyugodjunk meg, amíg meg nem találtuk és meg nem szüntettük a fájdalma okozóját.

Unatkozom – A kisbaba is unatkozik, ha nem talál semmi „elfoglaltságot”. A sírása ilyen esetben a figyelem felkeltésre szolgál, így inkább kiáltozásra hasonlít, mint sírásra. Ha sírásba hajlik, akkor szomorú, és nem haragos a sírása. Ezt mindaddig folytatja, míg nem játszanak vele, vagy nem foglalkoznak vele. A kisbabánk biztonságérzetét növeli, ha a közelében vagyunk. Ha fontos tennivalónk van, érdemes kenguruba tenni, és vinni magunkkal.

Álmos vagyok – gyakran előfordul, hogy a kisbaba nagyon fárad, mégis tiltakozik az alvás ellen. Nyafog, mérgelődik, nem találja a helyét, a fejecskéje előre bukik, a szemét és az arcocskáját dörzsöli az öklével. Ilyenkor vegyük a karunkba, és ringassuk el, amíg el nem alszik.

Beteg vagyok – Amikor már mindent végig próbáltunk, és a kicsi sírása nem csillapodik, betegségre kell gondolnunk. Rossz lehet a közérzete már akkor is, amikor egyéb jelek (láz, orrocskája folyik, vagy eldugul) még nem tapasztalhatók. A betegséget jelző sírás lehet éles, és általában letargikus, fásult mozgás kíséri. Betegség gyanúja esetén mindig hívjunk orvost.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért a sírást használják a kisbabák az igényeik jelzésére. Eddig az alábbi okokat találták, mint magyarázatot.


OSZD MEG másokkal is!