Így kell levegőztetni a babát: nagy szüksége lehet rá, és fel is frissíti, de van méh más oka is!

Mire szolgál, és miért érdemes megpróbálnod?

A levegőztetést meleg hónapokban 10 napos korban, hideg hónapokban két hetes korban baba kint alszik pokrócban kezdhetjük el. 

Ha a baba eleget van a friss levegőn, jobb lesz az étvágya, és sokkal nyugodtabban alszik. Ezt minden anyuka tudja.

De mire érdemes figyelni a levegőztetés során?

Fő a fokozatosság. Első nap öltöztessük úgy fel a babát, mintha kimennénk, de a szobában maradva nyitott ablaknál levegőzzön kb. 10-15 percig. 

Vigyázzunk, hogy huzat ne érje. A második napon már kimehetünk egy negyedórára, vagy ha van erkélyünk, kiülhetünk oda a babával.

 Harmadnap már 20-30 percet lehetünk vele kint, és aztán fokozatosan növelhető ez az időtartam 1-2 órára. Ne menjünk ki, ha esős, nyirkos, ködös az idő, vagy ha fúj a szél.

A tavaszi-nyári gyerekeket akár 2 hetes kortól, a téli babákat csak 4-6 hetes kortól vigyük ki. Természetesen ez nagy mértékben függ az időjárástól: 

Tiszta, napos, kellemes időben nyugodtan lehet már az egészen kicsikkel is nagyokat sétálni! Erős szélben, ködben, illetve nyáron, a tűző déli napsütésben ne sétáltassunk.

Ha jönnek a nagy mínuszok - ez rendszerint januártól következik be - akkor sok anyukában felvetődik a kérdés: mivel tesz jót, ha kiviszi vagy ha otthon marad a kicsivel? 

Általános szabály, hogy -5 fok alatt ne töltsünk túl sok időt a szabadban a kicsivel. Nyilván, ha elintézni valója van az anyának, akkor más a helyzet, de törekedni kell arra, hogy a pici minél kevesebbet legyen a kemény mínuszokban. 

Ha ennél enyhébb az idő (0 fok körül), akkor ki lehet menni levegőzni. 

Természetesen ügyelni kell a réteges öltöztetésre, a kesztyű, sapka viselésére. Egészen apróknál érdemes a harisnya mellett egy rugit is ráadni a csöppségre, mert a hőháztartásuk még nem olyan jó, könnyebben átfázhatnak.

OSZD MEG másokkal is!