Így károsítja az alkohol a magzatot: Gondolkodj, mielőtt iszol!

A terhesség alatti alkoholfogyasztás az egyik leggyakoribb és legősibb magzatkárosító (idegen szóval: teratogén) ártalom. 

A magzati alkoholszindróma jellegzetes tünetei a növekedésbeli lemaradás, a koponya- és arcdeformitások, valamint az idegrendszeri károsodások, amikhez az esetek több mint felében súlyos szívfejlődési rendellenesség is társul. 

Hazánkban a becslések szerint évente mintegy 200 baba jön világra alkohol okozta súlyos károsodásokkal.

Az egyes szervek fejlődése a 21. napon indul el – ekkorra a nő már észleli a menstruáció elmaradását, vagyis a szervezet már biztos jelét adja annak, hogy az anyaméhben egy új élet fejlődik. Ennek két okból van kiemelt jelentősége. Egyrészt azért, mert a megtermékenyítést követő első 20 napban minden magzatkárosító hatás a „mindent vagy semmit” elv szerint jut érvényre.

 Azaz, ha az osztódó sejtek károsodása jelentős mértékű, a beágyazódás elmarad vagy félbeszakad, és legfeljebb csak a havivérzés késése jelzi a kezdődő és megszakadt terhességet. 

Ha viszont a károsodás kijavítható, akkor a korai stádiumú osztódó sejtek tökéletesen korrigálják a hibát, és a megtermékenyült petesejt fejlődése a megfelelő úton halad tovább. A legkorábbi szakaszban tehát – amikor a nő még nincs tudatában a fogantatásnak – az embrió védett a fejlődési rendellenességek kialakulásával szemben.

 Ezzel ellentétben a szervfejlődés időszakában (a 3–8. hét között, amikor a másállapot a nő számára már ismert) a magzat rendkívül érzékeny minden teratogén hatásra, amelyek a legkülönfélébb fejlődési rendellenességeket idézhetik elő.

Tudni kell, hogy az alkohol a gyomorból (sőt, már a szájnyálkahártyáról is) igen gyorsan felszívódik, így már néhány perccel az elfogyasztást követően megjelenik a véráramban. Ami pedig bekerül az anya vérébe, az a méhlepényen keresztül a magzat szervezetébe is átjut. 

És bár az anyai szervezetben lévő enzimek szinte azonnal bontani is kezdik az alkoholt, a magzat keringésében elhúzódóan jelen van, mert a magzati szervezet megfelelő bontóenzimeinek kapacitása kicsi. Ráadásul, nemcsak a szeszes itallal bevitt etil-alkohol, hanem a lebontása során keletkező egyik vegyület (acetaldehid) is erős sejtméreg (csakúgy, mint a folyamat során keletkező szabad gyökök).

A magzati keringésbe kerülő alkohol sokrétű mechanizmussal fejti ki teratogén hatását: nagyarányú sejtpusztulást idéz elő, befolyásolja a sejtosztódást (amely a magzat növekedésének kulcsa), gátolja a sejtek normális kialakulását és a sejtek együttes szerveződését, módosítja a genetikai információk érvényre jutását és beleszól a sejtek közötti kommunikációba is.

Mivel a terhesség alatti alkoholfogyasztás magzatkárosító hatása a születendő gyermek egész életre kihat, fontos, hogy tisztában legyünk a várható következményekkel, és a várandósság idején mindenképpen kerüljük az alkoholos italokat.

 Még jobb, ha nem csak a gyermekvárás időszakában, hanem attól függetlenül is betartjuk a mértékletesség aranyszabályát – „csakis ésszel iszom!” –, hiszen a saját egészségünk megőrzése éppolyan fontos, mint születendő gyermekünké.

OSZD MEG másokkal is!