Így gyógyul a beteg gyermek: amit tudnod kell az ápolásáról

Egy szülő életében az egyik legnehezebb dolog, ha gyermekét betegnek látja

– legyen az csecsemő vagy már kamaszkorú.

Minden gyermeknél eljön az az időszak, amikor meg kell küzdeni egy-egy vírusos vagy bakteriális fertőzéssel. Egyes gyermekek csak a közösségbe kerüléskor találkoznak ezekkel a problémákkal, de sajnos akadnak olyanok is, akiknek már egész fiatal csecsemőkorukban szembesülniük kell bizonyos betegségekkel.

Egy-egy beteges időszak -legyen az egy megfázás vagy fülgyulladás- egyaránt kihat a gyermekre, illetve a család többi tagjára, mivel teljesen átformálhatja a mindennapokat.

 Ilyenkor áthelyeződik a hangsúly a napi elfoglaltságokról, ügyintézésről, a játszótérről, barátokról a beteg gyermek ellátására. Szerencsére a legtöbb gyermekbetegséget otthon, háziorvosi ellenőrzés mellett át lehet vészelni.

Ha orvoshoz kell menni

Fontos, hogy felmérjük a gyermekünk állapotát. Szedjük össze gondolatainkat, ha kell, írjuk le, figyeljük meg a gyermekünk viselkedését, mert a pontos diagnózis felállításához ezek az adatok nagyban hozzájárulhatnak.
• Mióta észleljük, hogy beteg a gyermek?
• Milyen tüneteket látunk? Folyik az orra, köhög, lázas, fáj valamije, ha fekszik, azt milyen testhelyzetben teszi (fontos tünet lehet).
• Milyen a gyermek hangulata, tudatállapota? Éber, aluszékony, jókedvű, sokat sír…
• Mennyi folyadékot fogyasztott, milyen az étvágya a gyermeknek? 
• Van-e bármilyen allergiája? Legyen az gyógyszer, étel, pollen vagy állatszőr…

Mielőtt elindulunk a gyermekkel a háziorvoshoz, az ő értelmi szintjén fontos elmagyarázni neki, hogy miért kell odamenni, várhatóan mi fog történni, és hogy mindez azért szükséges, hogy meggyógyuljon. A vizsgálat alatt igyekezzünk higgadtak maradni és a gyermeket is nyugtatni.

Fontos, hogy a háziorvos figyelemmel kísérje a gyermek betegségét, felvilágosítsa a szülőket arról, hogy milyen lefolyású betegségre számítsanak, és ha lehetséges, akkor különböző alternatívákat kínáljon a kezelésre.

Ne féljünk kérdezni, ha nem értünk valamit. Egy kis apróság félreértése is okozhat bonyodalmakat.
Igyekezzünk pontosan betartani az orvosi utasításokat, de emellett folyamatosan figyeljük gyermekünk állapotát, és ha szükséges konzultáljunk a változásokról az orvossal.

Antibiotikumot írtak fel…

Ha az orvos antibiotikumot ír fel, akkor azt a megadott napig adni kell, mivel csak így fejti ki teljes mértékben a hatását. Tehát ha a gyermek állapota esetleg másnapra javul, akkor ne gondoljuk, hogy már nem kell a gyógyszer.

Egy betegség lefolyása igencsak ingadozó lehet. Egyik percben lehet rosszabb a hangulata a gyermeknek, a másikban kicsit jobb. Ez attól is függ, hogy lázas-e, illetve fáj-e valamije.

OSZD MEG másokkal is!