Így gondozd a babádat az első hetekben!

Azok a kritikus első hetek, nem is olyan könnyű, mint elsőre gondolnád!

Nem midnegy, hogyan is éled meg a babád első heteit. Nagyon nehéz dolog szakadhat a nyakadba, ha még sohasem volt azelőtt babád.

Azonban meg kall tudnod tanulni felnőni a  feladathoz.

Hidd el, csak az első hetek kritikusak, a többi aztán idővel már jön magától...

Fontos, hogy a babád szemeit foylamatosan tisztítsd, ne hagyd, hogy becsipásodjon. A szülőcsatorna sok baktériumot tartalmazhat, ezért szülés közben a baba szeme fertőződhet. Ennek megelőzésére cseppentenek a baba szemébe 1%-os ezüst-acetát-oldatot az orvosok, gondozók.

A szemzugból a váladékot egy határozott mozdulattal kell kitörölni langyos kamillás főzetbe megnedvesített steril vattával. A külső szemzugtól indulva haladj a belső felé az orrgyök irányába. Majd váltott vattával ismételd meg ezt a műveletet, mindaddig, míg váladékos a szem.

Az orrt is érdemes rendszeresne tisztítani, nem jó, ha a baba orra nyirkos, taknyos, vagy beszárad, mert ezzel elzáródhatnak a légútjai.

Az újszülött körme is szintén kritikus lehet, de főleg amiatt, mert könnyen megsértheti magát.

Érdemes aze lső napokban egy kiskesztyűt húzni a kezeire, így nem tudja jelentősebben megkarmolni magát.

A sarkos széleket mindenképpen érdemes levágni, de figyelj rá, hogy túlzottan ne vágd rövidre, mert begyulladhat a bőr. Az ujjbegy vonaláig érdemes visszavágni a hosszú körmöket.

A körömvágás akkor történjen, amikor a baba körme már túlnyúlik az ujjbegy vonalán. 

Az első körömvágással lehet várni kisbabád kéthetes koráig.

Ezekkel a kezdeti lépésekkel már rengeteget teszel azért, hogy babád megfelelően gondozva legyen és egészséges csecsemő váljon belőle.

OSZD MEG másokkal is!