Így fejlődik a baba az első évben!

Avagy a nevetéstől az első szóig!

Szemkontaktus

Hat és nyolchetes kora között a gyermek elkezd követni téged a szemével. Ez több, mint egy fizikai eredmény, ez azt jelenti, hogy neurológiai szempontból normális, valamint az agya rögzíti és emlékszik az ismerős arcokra.

Ha a baba tekintete élete harmadik hónapjának végére sem találkozott még a te tekinteteddel, ne ess pánikba! Ha fáradt vagy nincs kedve ilyen típusú kapcsolatba kerülni veled, előfordulhat, hogy kerüli a tekintetedet. Fontos, hogy kizárd a késés más okait, mint például a szembetegséget, vagy illeszkedési problémákat.

A mosoly és a nevetés

Körülbelül ugyanebben a periódusban a baba, szemeit használva lép kapcsolatba az őt körülvevőkkel, és egy őszinte mosollyal jutalmaz téged. Ez a társadalmi mosoly az, ami számít: a baba válaszol a kommunikáció első formáira. A mosoly jó jele annak, hogy a baba neurológiai szempontból fejlődik. Azt jelzi, hogy ellát rövid távolságokra, meg tudja különböztetni, amit lát, és mosolyog.

A gügyögés és a nevetés a kommunikáció következő lépései. Csak úgy, mint a szemkontaktus esetében, nem fogod mosolyogni látni, csak a negyedik hónapban.

A gőgicsélés és gügyögés

Nyolchetes korában hallhatsz egy kellemes hangot – a baba első gügyögése. Ugyanolyan meglepett és boldog lesz ettől a hangtól ő is, mint te és lehet, hogy eltelik egy kis idő, mire még egyszer el fogja tudni ismételni. Újra és újra próbálja, hogy megpróbáljon utánozni benneteket, tehát ne hagyd abba a beszédet! A következő hetekben a gyermek tovább halad a gőgicsélés, értelmetlen gagyogás felé

. A gyermeknek ez a fajta beszéde nagyon szórakoztató számodra: hangokat fog találni – például “ma” – és tovább megy, ezt a hangot ismételve: “ma-ma-ma-ma-ma”. Mivel a száj és nyak különbözőbb részeit használja, mint a gügyögésnél, ez a furcsa hang egy újabb jele a megfelelő növekedésnek.

Néhány hét után – hat-nyolc hónapos korában – a baba a saját hangján válaszol. Ez a kölcsönös “beszélgetés” az első lépés a beszédkészség kifejlesztéséhez. Beszélj tovább a gyermekhez bármiről, ő majd úgyis hozzátesz egy-egy újdonságot mindegyik beszélgetésetekhez.

OSZD MEG másokkal is!