Így ápold a baba bőrét naponta!

Nem mindegy, hogyan és milyen időközönként teszed.

A baba fürdetése igazi kihívást jelenthet a kezdő szülők számára. A legtöbb újszülöttet naponta fürdetik, azonban sokan azon a véleményen vannak, hogy elég hetente 2-3 alkalommal. 

Bármelyik rendszerességet is választod, a testhajlatokat és a nemi szerveket célszerű naponta áttörölni egy nedves kendővel vagy szivaccsal. A sűrűn, valamint erős fürdető és tisztálkodó szerek túlzott használatával történő fürdetés kiszáríthatja, és akár károsíthatja is a baba érzékeny bőrét, ezért fokozottan figyelj oda a használt termékek minőségére!

Még a baba érkezése előtt célszerű eldönteni, hogy milyen típusú pelenkát szeretnél használni – eldobható vagy mosható változatot. A csecsemő pelenkázása a kezdő anyukák számára elsőre bonyolult műveletnek tűnhet, azonban egy kis gyakorlással hamar megtanulható, a modern eldobható pelenkáknak köszönhetően pedig csupán egy-két mozdulatot vesz igénybe.

 Az egyszer használatos pelenkák praktikussága ellenére egyre több anya dönt tudatosan a textilpelenka használata mellett, amely bár csak többé-kevésbé mondható környezetbarátnak (a mosáshoz sok víz, energia és még több mosószer szükséges) és használta időigényes, azonban hosszútávon gazdaságosabb és a baba bőréhez is kíméletes. Bármelyik típusú pelenka mellett is döntesz (vagy használhatod őket felváltva), a legfontosabb, hogy megvédd a baba bőrét a kiszáradástól és az irritációtól.

Nyáron a babát közvetlen napsugárzásnak csak a hat hónapos kora után tedd ki, a három hónapos kor alatt pedig egyáltalán ne vidd a napra! A napoztatást fokozatosan vezesd be a kicsi napirendjébe, kezdetnek az is elég, ha naponta csak 1-2 percet tölt napfürdőzéssel. 

Ezzel a módszerrel fokozatosan alakul ki a baba bőrének ellenálló képessége a napsugarak ellen, szervezete pedig értékes D-vitaminhoz jut. Használj kifejezetten babák számára kifejlesztett fényvédő krémet (árnyékban is) , amely legalább 30 faktoros védelmet nyújt, hipoallergén, illatanyagot és tartósítószert sem tartalmaz. Arra is ügyelj, hogy a babát ne öltöztesd túl, mert ennek köszönhetően úgynevezett melegkiütések jelenhetnek meg a bőrén. Ezek a bőrelváltozások ártalmatlanok, leginkább a tarkón, nyakon, combon és a hason jellemzőek, de kellemetlen viszketéssel járnak.

Télen a száraz időjárás és a fűtés lehet rossz hatással a baba bőrének állapotára. A párásító készülék a babaszobában sokat javíthat a helyzeten, azonban ennek tisztítására és karbantartására fokozott figyelmet kell fordítanod, mivel a gombák és baktériumok könnyen elszaporodhatnak benne. 

A megfelelő folyadékpótlásról, a vitaminok és ásványi anyagok nagyobb mennyiségű beviteléről a téli hónapok alatt is gondoskodnod kell, hiszen a baba bőrének ápolása belülről kezdődik.

 A fürdetések alkalmával használj tápláló, gazdag ápolószereket, mint a babaolaj vagy speciális babafürdető, illetve kifejezetten a babák számára kifejlesztett krémeket és kenőcsöket, amelyek megóvják az érzékeny bőrt a kiszáradástól. A friss levegő nem csak a baba étvágyának tesz jót, hanem a bőrre is jótékony hatással bír.

OSZD MEG másokkal is!