Igazi rémálom, ha ilyenje van a gyermekednek: avagy mindent a fejtetűről!

Rengeteg hamis hiedelem él erről a betegségről. Ideje tisztába tenni ezeket!

Mindenféle hajban kialakul.

Nem számít, hogy az göndör, egyenes, piszkos, vagy épp teljesen tiszta.

Bár némileg nagyobb esélylel fordul elő kevésbé higiénikus környezetben, azonban ez sem törvényszerű.

Bár nem szívesen beszélünk erről, de jó tudni, hogy tetű-fertőzés bárhol, bárkivel előfordulhat, még azzal is, aki naponta mos hajat. 

Teljesen megúszni az óvodás-iskolás évek során vagy a közösségi közlekedést használva aligha lehet, ezért tanácsos felkészülni rá.

Gyerekek, felnőttek, férfiak és nők a világ minden táján ki vannak téve a tetvesedés veszélyének. 

A fejtetvek 3-4 mm nagyságú, szárny nélküli, élősködő rovarok, a hajas fejbőrön telepednek meg, az emberi vérrel táplálkoznak. 

A tetű csak közvetlen érintkezés útján kerülhet át egyik hajról a másikra, hiszen ez a rovar nem ugrik, nem repül és horog alakú lábai miatt csak a hajon mozog otthonosan. Rendkívül gyorsan szaporodik. 

Serkének nevezett petéjét – amelyből a rovarok 7-8 nap múlva kelnek ki - cementszerű anyaggal ragasztja a hajszálak tövéhez. A legtöbb serke a halántékon és a tarkótájon található, néha átterjed a szemöldökre, szempillára.

Mit tehetünk azonban, ha már kialakult a fejtetű?

Fontos, hogy magas hőfokon legyen kezelve a haj, ez ugyanis elpusztítja az élősködőkert is!

Érdemes olyan természetes hatóanyagú (például miatyánkcserje, levendulaolaj és teafaolaj tartalmú) rovarűző hajbalzsamot használni, amely a fejbőrre nincs semmiféle kártékony hatással a fejbőrre, de oldja a serkék megtapadását biztosító, cementszerű anyagot, így azok akár fésüléssel, akár a hajszálról körömmel történő lehúzással, könnyen eltávolíthatóvá válnak. 

Fontos, hogy az ember tudjon beszélni róla, és ne vigye a közösségbe ilyenkor a csemetéjét, mert ezzel másoknak is rengeteg kellemetlenséget okoz.

OSZD MEG másokkal is!